Luister
muziek
28 april 2020 - 14:52
Deel dit artikel:

Sterksels bedrijf gaat strijd aan met eikenprocessierups | VIDEO

We herinneren ons allemaal nog de overlast van de eikenprocessierups vorig jaar. Ook dit jaar verwacht men weer vele honderden miljoenen rupsen die voor overlast gaan zorgen. Komende week start Calamiteiten Service Nederland uit Sterksel met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Door het goede weer komt er de komende week voldoende blad aan de eikenbomen. Dit is van belang voor een goed resultaat.

valkenswaard24
Advertentie

Het Sterkselse bedrijf Calamiteiten Service Nederland is een gespecialiseerd bedrijf voor de bestrijding van deze rupsen. Heeze-Leende24 sprak de eigenaar van het bedrijf, Rob Reiling: "Wij bieden zowel preventieve als curatieve oplossingen om overlast van de rupsen zoveel mogelijk te voorkomen. Wij werken niet alleen voor gemeenten en bedrijven maar ook particulieren kunnen bij ons terecht. Tevens zaaien wij bloemenmengsels ter verbetering van de biodiversiteit die natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken."

Preventief kunnen wij eikenbomen behandelen met een biologisch bestrijdingsmiddel. Het middel bevat gevriesdroogde onschadelijke bacteriën die het maag - darmstelsel van de rupsen aantast waardoor ze na enkele dagen afsterven.. Ook is het mogelijk om met deze spuit zogenaamde 'nematoden' ofwel aaltjes te spuiten.

Bomenspuit
"Het middel spuiten wij met een zogenaamde bomenspuit in een vroeg stadium, eind april/begin mei, op het blad van de eikenbomen. De dan nog jonge eikenprocessierupslarven vreten van het blad en sterven vervolgens af. De bomenspuit vernevelt het spuitmiddel door middel van een blower in de bomen. De spuitvloeistof wordt positief elektrisch geladen en wordt vervolgens op het blad gespoten. Het blad is negatief geladen zodat er een betere hechting plaatsvindt. Hiermee word drift voorkomen.''

Het bedrijf beschikt over twee spuitmachines. Een van deze machines hangt aan een compact trekker die voorzien is van gazonbanden. Zo kunnen we ook in beperkte ruimtes toch de bomen behandelen. De andere spuitmachine is bevestigd aan een wat grotere trekker maar ook deze is uitgevoerd met gazonbanden. Dat biedt het Sterksels bedrijf de mogelijkheid om zonder schade op golfterreinen, sportvelden, recreatievelden en zelf in tuinen de bomen te kunnen behandelen. Ze beschikken over eigen transport waardoor afstand geen probleem is.

Last van (naderende) eikenprocessierupsen? Kijk voor meer informatie op de website van Calamiteiten Service Nederland of neem contact op met Rob Reiling op telefoonnummer 06-10011717.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie