Luister
muziek
7 augustus 2020 - 17:56
Deel dit artikel:

Ger en zijn Flipje zijn verknocht aan elkaar

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw ontstaat stripfiguur Flipje. Hij wordt geboren uit een betoverde framboos en wordt hét reclameobject voor de Betuwe in het algemeen en Tiel in het bijzonder. Ook vrachtwagenchauffeur Ger van der Heijden (76) uit Valkenswaard is een echte ambassadeur voor Flipje, want hij rijdt duizenden kilometers per jaar met het vrolijke ventje achterop zijn scootmobiel.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Samen met zijn vrouw Ans wonen ze al 38 jaar aan de Wannerwei. Allereerst vertelt Ger over de passie die hij - net als zijn inmiddels hoogbejaarde vader - al van jongs af aan heeft voor vrachtwagens. “Jaren geleden was het een aparte sport om vrachtwagens aan de buitenkant op te pimpen met borden, claxons en poppen”, zegt Ger, terwijl Ans een oude foto van een vrachtwagen met poppen tevoorschijn tovert. “Een kennis kocht veertig jaar geleden een oude vrachtauto en ik hielp mee om die te versieren. Daarvoor werd een Holland Duck-auto gekocht, er kwam een Michelinmannetje op en er werden twee Flipjes gekocht voor 65 gulden. Ook die kwamen op de cabine van de vrachtwagen te staan.”

7000 kilometer per jaar
Als de auto uit dienst gaat, worden beide Flipjes voor Ger. In 1996 krijgt de geboren Roermondenaar een hersenaandoening, waardoor hij voortaan met een scootmobiel door het leven moet. Eén Flipje geeft hij weg en de andere pop schroeft hij achter op de scootmobiel. Vanaf dat moment gaat Flipje samen met Ger en route, ruim 7000 kilometer per jaar, afhankelijk van het weer. Ans: “Hij rijdt naar de Achelse Kluis, Bergeijk, Lommel, Hamont en overal, samen met zijn maat Jos Wils en vroeger ook met Jan van Och, maar die is inmiddels overleden.” Telkens als Ger aan een nieuwe mobiel toe is, verhuist Flipje mee.

‘Komde gij uit Tiel?’
“Regelmatig vragen mensen of ik Flipje wil verkopen. Ik zei eens: ‘nee, want ik heb er een urn van gemaakt’”, vertelt Ger en hij lacht hartelijk. Iemand bood eens 200 euro, maar hij wil de pop niet kwijt, ook al is die maar van plastic en zit die vol met pur. Onderweg roepen passanten hem wel eens na. ‘Hé Flipke!’ Of ‘Komde gij uit Tiel?’ “Ze maken er veel foto’s van. Laatst was er een hele groep Belgische meisjes die met Flipje op de foto wilde”, zegt hij. Achter op de plaats staat de scootmobiel te pronken. Op een lange stok tegen de muur zit ook nog het Michelinmannetje van vroeger.

Boodschappen
Ans vindt het prima als Ger weer op weg gaat. “Ik ben niet fit en heb vaak behoefte aan rust. Bovendien doet hij met zijn wagentje de meeste boodschappen. Da’s ook heel fijn.” Ger gaat zo weer richting de Achelse Kluis. “Koffie kun je overal krijgen, ook al zijn er geen Heidehapjes dit jaar.” Als aan Ans gevraagd wordt wie haar man is, zegt ze steevast: “D’n dieje mee da Flipke.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie