Luister
muziek
8 maart 2021 - 06:09
Deel dit artikel:

Dominee Nick: ‘Het geloof is voor mij het allerbelangrijkste’

Weleens gesproken met de dominee van de Evangelische Baptisten Gemeente Valkenswaard? Valkenswaard24 wel. Op een namiddag babbelt hij nog even met een buurvrouw, maar al snel laat hij jouw correspondent binnen om te vertellen over zijn roeping: voorganger/oudste Nick Brink.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het familiehondje mag nog even spelen bij de buren. “Welkom in dit nederige stulpje waar kinderen wonen”, zegt Nick (29) en hij maakt de tafel vrij van speelgoed. Op de grond een houten treinrails van de twee zoontjes Sem en Iann en allerlei ander speelgoed. Op een aquarium staan postkaarten met Hebreeuwse teksten en de gastheer maakt koffie. ‘Ik ben een Bijbelkenner. Wat wil je weten?’, staat op de koffiemok. “Mijn vrouw Christine en ik hebben enkele malen meegedaan met een tv-Bijbelquiz, vandaar.” Christine is vanmiddag weer actief als leidinggevende in De Verbinding, de winkel van het Leger des Heils aan de Corridor.

Geen heiligen
De gastheer is geboren in Hengelo. Op de vraag wat nou specifiek het verschil is tussen de Katholieke Kerk en de Baptistengemeente zegt Nick: “Dan moeten we terug naar de zestiende eeuw, de periode van Luther, waarin een afsplitsing ontstond van de katholieke kerk. Dat was het begin van het protestantisme. Uit deze protestantse tak ontstonden verschillende stromingen zoals de Baptistenkerk.”
Al gauw blijkt dat de Evangelische Baptistengemeenten (EBG) zich vooral kenmerken door de Bijbel als enige uitgangspunt te hanteren. “Wij kennen geen heiligen, bijvoorbeeld, maar gebruiken alleen de Heilige Schrift waar we ons kerk-zijn op baseren. De katholieke kerk gebruikt bovendien heel veel tradities, terwijl wij die niet hebben.” Ook het doopsel van pasgeboren kindjes kent de kerk van Nick niet. “Bij ons wordt gedoopt zodra de dopeling goed beseft waaróm hij gedoopt wil worden. Enneh: helemaal kopje onder, hè.”

Nick is een geboren verteller. Duidelijk en helder geeft hij een inkijk in de wijze waarop de Baptisten hun geloof belijden. “Wij hebben twee sacramenten: het doopsel en het avondmaal. Het huwelijk wordt niet als sacrament gezien. We beschouwen het als de echte belofte die je maakt tegenover God: dit is de vrouw waar ik voor kies, die ik heb ontvangen en waarvoor ik zorg wil dragen. Met Uw hulp zal dat zeker lukken”, zo verklaart de voorganger/oudste.

Vliegenier als droomberoep
Op de vraag hoe Nick tot dit ambt is gekomen, vertelt hij dat op de eerste plaats zijn ouders hem als Baptist hebben opgevoed. “Vliegenier was mijn droomberoep. Ik ben immers opgegroeid kort bij de vliegbasis Twente en trainde als jongeman om later door de negen zware keuringen heen te komen. Ik schopte het behoorlijk ver en kon me zelfs meten met kandidaten die al zweefvlieger waren.” Omdat Nick lang geleden ooit hooikoorts had gehad, moest hij alsnog getest worden en na zes weken belde hij op en kreeg te horen: “Je hooikoorts van vroeger laat je niet toe tot de opleiding, maar voor legerpredikant ben je wel goedgekeurd.”

Voorgangersechtpaar
Op het gymnasium kiest Nick Grieks in het eindpakket, en daarom zegt zijn vader op een gegeven moment: “Je kunt altijd nog voorganger in de kerk worden.” Dan moet Nick terugdenken aan die uitspraak over legerpredikant en de toenmalige voorganger in de Baptistengemeente zegt dat hij in Heverlee studeerde aan de Evangelische Theologische Faculteit. Nick: “Uit pure wanhoop ging ik daar maar eens kijken op 30 april 2009 en merkte: dit is de plek waar ik zijn moet, 100 procent zeker.”
Uiteindelijk start Nick de vijfjarige opleiding, leert er in 2010 zijn toekomstige vrouw kennen en wonen ze vanaf hun huwelijk in 2013 tot het examen van Christine in 2015 samen ‘op kot’. In 2014 vraagt de EBG Valkenswaard of Nick de taken wil overnemen van de zittende voorganger. Zo geschiedt en in september start hij zelfstandig in zijn nieuwe ‘parochie’, dan nog gevestigd in basisschool de Pionier. Ook zijn vrouw Christine wordt in de benoeming betrokken als oudste en zijn ze dus een voorgangersechtpaar en verdelen soms werkzaamheden.

Vriendengroep
Op de vraag waaruit de werkzaamheden bestaan, zegt Nick: “Ik ben beroepen voor 16 uur, met onderwijs als voornaamste taak. Daarvoor bereid ik de preek voor, wat zeker 10 tot 12 uur kost. Bovendien zijn er bijbelstudiebijeenkomsten voor de leden en zijn er bidstonden.” Naast het salaris ontvangt Nick als zzp’er inkomen als hij elders een spreekbeurt houdt of een bijbelstudie. Ook een vriendenkring die is opgericht wordt regelmatig gevraagd om het echtpaar te ondersteunen door middel van gebed, aandacht of eventueel financiën. “Wij vertrouwen erop dat God voorziet in wat we nodig hebben. En dat is ook zo gebleken.” Nick vindt het desgevraagd fijn dat hij geroepen is, in Valkenswaard mag zijn en dat hij het fantastisch vindt om deze gemeente te dienen. “Dankbaar naar God en naar de gemeente dat mij zeven jaar geleden is gevraagd om in hier te komen werken.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie