Luister
Live
22 juli 2021 - 05:58
Deel dit artikel:

Veel verwarring bij weggebruikers over nieuwe verkeerssituatie op de Markt

Zomaar op een middag bij het kruispunt van de Leenderweg en Eindhovenseweg wordt duidelijk dat zowel fietsers, voetgangers als automobilisten erg moeten wennen aan de nieuwe verkeerssituatie op de Markt in Valkenswaard.

valkenswaard24 / Bernice Dings • Beeld - Bernice Dings

Er is veel aandacht geweest voor de verfraaiing van de Markt en de verbreding van de terrassen voor de horeca, de veiligheid van alle verkeersdeelnemers hoort voorop te staan. Veel drempels zijn weggehaald, wat voor rolstoelgebruikers, rollators en mensen die in het algemeen slechter ter been zijn, zeker een pré is. Belijning en bewegwijzering zou echter duidelijkheid moeten brengen over hoe zich in de toegestane richtingen te begeven. Niet alleen omdat sommige verkeerslichten zijn weggehaald, maar ook omdat de weg nu vanuit alle hoeken eenrichtingsverkeer is geworden.

Het maakt dat op drukke momenten mensen twijfelen. Afslaand verkeer weet door de nu nog gele lijnen op de weg en de tijdelijke borden ‘verboden in te rijden’ even niet wat te doen, wie voorrang te verlenen en waar de rijstroken zich bevinden tussen fietsers en auto’s.

Vrachtverkeer

Het voornemen om vrachtverkeer volledig te weren, bevordert de veiligheid wel, maar wordt in de praktijk toch bemoeilijkt door de bevoorrading van horeca, winkels en weekmarkt. Handhaving blijft belangrijk. Buitenlands vrachtverkeer lijkt nog niet allemaal de ringweg van Valkenswaard te kennen en zie je zoeken naar de route om hun weg te vervolgen. Onduidelijk is of daar nu sprake is van verouderde navigatie of onduidelijkheid in verkeersborden.

Fietsers en voetgangers

Fietsers, al dan niet toeristisch, kunnen het knooppuntenbord dat zich aan de lantaarnpaal bij restaurant De Heerlijkheid bevindt nauwelijks zien en bevinden zich midden op de Eindhovenseweg als ze een keuze moeten maken welke richting op te gaan. Geen handige situatie. Tussen alle gemotoriseerde, elektrische en ongemotoriseerde bestuurders door steken ook nog voetgangers vanuit alle kanten over.

Al met al geen overzichtelijk beeld. Er is dus nog winst te behalen in de stroomlijning van al het verkeer in het centrum, zodat het voor iedereen veiliger wordt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug