Luister
muziek
2 augustus 2021 - 16:02
Deel dit artikel:

Onttrekkingsverbod in Valkenswaard blijft van kracht, in andere gebieden opgeheven

Sinds kort is het weer toegestaan om water te onttrekken uit beken en sloten in een deel van het gebied van Waterschap De Dommel. Het gaat om het gebied Beneden-Dommel, hier is het onttrekkingsverbod opgeheven. In gemeente Valkenswaard blijft het voorlopig nog van kracht.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

De recente neerslag heeft gezorgd voor voldoende water in sloten en beken om het verbod gedeeltelijk op te heffen. De gedeeltelijke opheffing geldt voor het noordelijke deel van het beheergebied van Waterschap De Dommel, ten noorden van het Wilhelminakanaal. In de rest van het Dommelgebied blijft het onttrekkingsverbod oppervlaktewater voorlopig van kracht. Klik hier voor de kaart van het Dommelgebied met de actuele situatie.

Droogteproblematiek nog niet voorbij

Dat beken en sloten in het gebied weer vol water staan door de recente neerslag, betekent niet automatisch dat de grondwatervoorraad ook weer volledig is aangevuld. “Het acute watertekort is hiermee op dit moment voorbij, maar onze hoge zandgronden blijven gevoelig voor droogte”, zegt Lonneke Schilte, droogtecoördinator bij Waterschap De Dommel. “Zolang het van tijd tot tijd regent blijven de waterstanden aardig op peil, maar wanneer het een tijdje droog en warm blijft hebben we zo weer te kampen met droogte. Samen serieus werk maken van water vasthouden in het gebied blijft noodzakelijk om de grondwatervoorraad aan te vullen. Elke druppel telt.”

Ziet je zelf kansen voor extra waterconservering, meld dit dan bij de betreffende gebiedsbeheerder via het klantcontactcentrum van het waterschap, telefoonnummer 0411-618618. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor watermaatregelen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie