Luister
muziek
2 december 2021 - 15:43
Deel dit artikel:

Barmhartigheid en authenticiteit zijn belangrijke ingrediënten voor dokter Gijs van Dooren

Eind oktober is dokter Hendrikx van huisartsenpraktijk Sint Martinus in Dommelen met pensioen gegaan. Dokter Gijs van Dooren gaat nu verder samen met zijn collega dokter Cox. De inspiratiebron van Van Dooren is het verhaal van de heilige Martinus. De barmhartigheid van deze bisschop, maar ook authenticiteit zijn de aspecten die bij deze huisarts passen.

valkenswaard24
  / Ellen Poppeliers
Advertentie

Het is een grauwe maandagochtend. In de wachtkamer van praktijk Sint Martinus druppelen de patiënten een voor een naar binnen. Ze gaan zitten. Bij de spreekkamer van de assistentes lopen mensen in en uit. Het belooft weer een drukke dag te worden. Van Dooren neemt plaats achter zijn bureau en begint het gesprek. Uit zijn verhaal is duidelijk te merken dat het bij hem vooral draait om de patiënten.

Vertrouwen

Hij vertelt: “Ik vind het zo leuk om met mensen om te gaan, met name de verschillen. In iedereen zit wel iets bijzonders. Maar het mooist vind ik dat patiënten je zoveel toevertrouwen over hun angsten, dromen, wensen en hoe ze in het leven staan. Alles komt voorbij in de spreekkamer. Als je mensen vanuit interesse een vraag stelt, krijg je altijd antwoord.” Wat hij niet eerlijk vindt is dat de verschillen van de gezondheid van mensen zo groot zijn.

Uitdaging

De beperking die coronatijd met zich meebrengt, zorgt voor afstand. Dat vindt de arts moeilijk, zowel fysiek als sociaal. De mensen komen minder makkelijk naar het spreekuur. De afstand zorgt voor minder begrip. “Kijk, ik ben dokter en hier in de praktijk hebben we een gezamenlijk standpunt. Maar er zijn zoveel verschillende denkwijzen. Die worden door anderen niet altijd gehoord. Daardoor ontstaan er weer allerlei klachten van eenzaamheid en spanning, waarvoor ze dan weer voor naar de praktijk komen”, aldus Van Dooren. Kennelijk is het een uitdaging om elke dag bij patiënten lichaam en geest in balans te brengen. Dat bestaat uit luisteren en uitleggen. Het voordeel is dat het hier laagdrempelig is. Mensen wonen hier in de buurt. De huisarts vindt dat het niet in één keer goed hoeft te gaan, zoals bijvoorbeeld in het ziekenhuis.

Zelf dokteren

Volgens de dokter gaat een nóg betere zorg over mensen een handvat meegeven. “Op die manier kunnen ze ook zelf werken aan hun gezondheid.” Vanwege de afstand ziet hij toch wel dat mensen vaak onzeker worden, terwijl ze diep van binnen weten hoe het zit. “Mensen kunnen zelf ook goed dokteren en mij soms alleen maar nodig hebben voor een bevestiging.”

Gijs hoopt dat hij over tien jaar nog dicht bij de mensen staat. “Misschien is de digitale techniek dan iets meer aanwezig, maar nooit ter vervanging van het persoonlijke contact”, stelt hij vast.

Keurslijf

Jezelf mogen zijn, zowel in je werk als op persoonlijk vlak. Niet in een bepaald keurslijf hoeven te zitten. Dat is wat Van Dooren nastreeft. Bij Hendrikx was dit gelukkig ook zo. Natuurlijk vindt hij het goed dat collega’s kritisch zijn. Hij zou het fantastisch vinden als het team van Sint Martinus nog meer naar elkaar toegroeit. “Dus nog meer van elkaars kwaliteiten profiteren. De bedoeling is dat we buiten de praktijk met ons team vaker bij elkaar gaan zitten. Zo leren we elkaar nog beter kennen.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie