Luister
muziek
11 januari 2022 - 15:49
Deel dit artikel:

Het geloof van pastoor Felie Spooren was zijn houvast na hartoperatie: 'Ineens aan de andere kant'

Pastoor Felie Spooren uit Valkenswaard heeft al bijna 32 jaar in verschillende parochies gewerkt. Dit heeft hij altijd met veel plezier gedaan. Onlangs heeft hij een hartoperatie ondergaan. Dit was een intensieve periode. Gelukkig ligt deze gebeurtenis nu een paar maanden achter hem. Zijn geloof was vooral zijn houvast. Openhartig deelt hij zijn verhaal met Valkenswaard24.

valkenswaard24
  / Ellen Poppeliers
  • Beeld - Ellen Poppeliers
Advertentie

Het is een regenachtige dinsdagmiddag. Spooren nodigt uit om in de parochiekamer te zitten. Terwijl hij plaatsneemt, is de koffie in de maak. Regelmatig verschijnt er een brede glimlach op zijn gezicht. Hoewel hij nog steeds aan het herstellen is, straalt hij een enorme kracht uit. “Maar ik kan nog niet alles”, verklaart hij. “Dat hoort er allemaal bij."

Afhankelijk en kwetsbaar

De periode dat hij ziek was, beschouwde hij als een moeilijke tijd. “Ja, je wordt uit het arbeidsproces gerukt. Je bent ineens patiënt, die opgenomen is in het ziekenhuis. Ook ben je afhankelijk en kwetsbaar, hè. Zo ervaar je dat dan. Je kunt niet meer doen wat je wilt. Als pastoor zijnde, heb ik altijd heel veel zieken bezocht. Maar nu sta je aan de andere kant. En dat is heel iets anders.” Van de ene kant ondervindt hij het als lastig, maar hij besefte ook hoe goed ze voor hem zorgden en hoe goed de zorg is. De verpleegkundigen, de artsen en de voedingsassistentes. Daar had hij grootse bewondering voor.

Mariabeeldje

Tussen de bedrijven door schenkt Spooren koffie in. Vervolgens pakt hij zijn verhaal weer op. Bij elkaar heeft de opname zo’n acht weken geduurd. Naderhand heeft hij nog drie weken in een zorghotel doorgebracht. Kennelijk was de bacterie op de hartklep de oorzaak van dit alles. Hij lag aan een plaatselijk infuus. “Wat me het meest is bijgebleven, is dat diaken Bas Leijtens een Mariabeeldje meenam. Ik lag de eerste dag in het ziekenhuis. Hij zette dat op mijn nachtkastje en brandde een elektrisch lichtje. Dat Mariabeeldje heeft zo goed gewerkt. Niet alleen voor mij. Ook voor anderen. Allerlei mensen kwamen mijn kamer binnen, zoals de artsen, verpleegkundigen en voedingsassistenten. Sommige begonnen te praten naar aanleiding van het Mariabeeldje en vroegen of ik voor hen wilde bidden.” Mensen deelden verhalen over de familie met hem. De pastoor moet weer even lachen.

De betrokkenheid van zijn omgeving zal hij eveneens niet snel vergeten. De vele kaarten die hij heeft ontvangen, doen hem zijn hart verwarmen. “Mensen schreven dat ze voor mij zouden bidden en een kaarsje branden. Dat is zo fijn. Je staat er niet alleen voor, hè."

Vieringen en uitvaarten

Voor de operatie draaide pastoor Spooren talrijke uren in een week. Vele vergaderingen met allerlei werkgroepen, die gehouden moesten worden. “Behoorlijk intensief”, stelt hij vast. Nu hij herstellende is, zal hij weer langzaam moeten opbouwen. “Maar ik doe nu al de vieringen en de uitvaarten.” Het begin is dus gemaakt. Gelukkig gaat het hem goed af. Tijdens de kerst heeft hij zelfs al de missen gedraaid. “Dat ging heel goed. Daar was ik heel blij mee."

Wat vervelend is, is dat er momenteel veel veranderd is. Mede door corona. “Dat maakt de contacten ook veel moeilijker. Vele bijeenkomsten worden daarom ook niet meer gehouden. Wie weet komt dat geleidelijk aan wel weer terug." De pastoor is hoopvol, ook wat betreft het werk dat hij mag voortzetten in de pastorie. “Ik wens dat het mij mogelijk wordt gemaakt en dat mijn gezondheid meewerkt.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie