Luister
muziek
18 januari 2022 - 05:53
Deel dit artikel:

Mirjam Haarhuis geeft structuur in mensen hun huis: 'Ik zoek iets dat bij de mensen past'

Professional Organizer is de naam van een beroep dat voorkomt op de lijst van nieuwe beroepen met toekomst. Mirjam Haarhuis-Litjens is sinds vorige maand gediplomeerd en helpt op professionele wijze mensen die in huis geen structuur (meer) hebben.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Je vindt ze steeds vaker; mensen die hun huis maar niet opgeruimd krijgen. Of die met hun administratie geen raad weten, maar ook mensen die hun tijd chaotisch indelen en er moedeloos van worden. Mirjam Haarhuis (45) volgde een opleiding bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professionele Organizers NBPO en helpt als er wanorde is op één van die drie gebieden, maar ook in het hoofd. Als je vraagt hoe ze tot die opleiding gekomen is, zegt ze: “Van nature ben ik een gestructureerd en georganiseerd type. Mijn vriendin was onlangs verhuisd en na drie weken zat ze nog steeds in de rommel en tussen de verhuisdozen en daardoor met de handen in het haar. Ik was daar ’n dagje en we hebben maar ‘n paar dingetjes gedaan: we hebben ideeën opgedaan in een groot meubelwarenbedrijf en hebben de tuin aangepakt. Ze was zó blij met de rust en de structuur die het gebracht had, met een actielijstje en een stappenplannetje.” Vanwege die positieve ervaring stimuleert haar man Evert-Jan haar om de cursus te gaan volgen.

Mirjam denkt dat het organiseren in haar familie zit. Zelf is ze door haar ouders nooit achter haar vodden gezeten om haar eigen kamer op te ruimen. Die zag er steeds verzorgd uit. “Onze zoon Steven heeft zijn kamer ook kakstrak”, zegt ze trots. “Dat is zijn natuur, terwijl zijn broer een echte verzamelaar is.” Ze koopt wel vijftien boeken om zich in te lezen in het fenomeen van het niet structureren in huis en meldt zich bij de NBPO. “Dan blijkt dat er mensen zijn die gewoon geen tijd hebben om orde te scheppen. Voor anderen heeft het geen prioriteit en er zijn mensen die hebben dat talent niet.” Volgens de Valkenswaardse heeft het niets te maken met iemands sterrenbeeld. Tijdens haar studie wordt ze geconfronteerd met een klant die gewoon niet kan beginnen met ordenen. En áls ze begint is ze alleen maar afgeleid. “Met haar samen heb ik eerst de hele kast leeggehaald, toen gingen we kiezen wáár we het zouden bewaren, in deze kast of ergens anders, of dat we het zouden wegdoen. Alles wat in de kast bewaard moest worden, gingen we dan sorteren: de gummen bij de gummen, zeg maar.” Spullen die vaak nodig zijn komen op ooghoogte en het gourmetstel komt volgens de professional organizer op de onderste plank. De dame was bovendien gebaat met kleine bakjes om dezelfde dingen als ansichtkaarten in te doen, samen met postzegels. Het lijkt volgens Mirjam simpel, “maar dat is het bepaald niet!”

Voor alles een vaste plek

Tijdens het interview komen allerlei basistips over de tafel: berg de spullen op waar je ze gebruikt. “Dus als je in de keuken een schaar gebruikt, zorg dat die daar dan een plekje heeft, en niet op zolder. Leg je kampeerspullen op zolder allemaal op één plek, en niet op tien verschillende plaatsen. Dan vind je je laatste luchtbed nooit meer terug. Maak een aparte vakantiehoek waar je alles neerlegt.” Voor veel mensen is dit volgens Mirjam erg moeilijk, al lijkt het eenvoudig. “Het gaat er niet om dat je alles moet weggooien, je huis mag gerust vol staan. Maar als gevraagd wordt: waar staan de skischoenen, dan kan ik die zó pakken.”

Dan komt zoon Steven binnen, net hersteld van een botbreuk. Gelukkig kan hij weer BMX-fietsen. Hij is degene die dus goed kan opruimen en alles op een logische plek heeft liggen. “Je wilt niet weten hoeveel tijd mensen kwijt zijn met het zoeken naar hun spullen. Uiteindelijk gaat de chaos ook in je hoofd zitten en krijg je er last van. Je hoofd zit dan vol. Ga maar eens koken op een aanrecht die helemaal vol staat! Ik ken een schooldirecteur die leerkrachten hielp om eerst hun lessenaar op orde te brengen en daarna de rest van de klas: de poppen in de poppenhoek en de kwasten in de verfhoek.” Ook in huis kun je –zo zegt Mirjam Haarhuis- hoeken maken: boeken bij boeken en handwerkspullen bij handwerkspullen. “Dan krijg je ook meer zin om te handwerken of om te lezen.”

De wanorde in het huis en in het hoofd ontstaan volgens Mirjam vaak na een ingrijpende gebeurtenis in het leven, als een geboorte, een overlijden of een scheiding. Ze vindt het frappant dat heel veel mensen voor poetswerk hulp inroepen, en ook voor het bijhouden van de tuin. “Waarom zou je niet iemand inhuren die goed is in opruimen? Al is het maar het omgooien van de kleerkast van winter- naar zomerkleding.” Dan haalt ze het begrip hoarding aan: de verzamelwoede. Hierbij kan zelfs de veiligheid in huis in het gedrang komen, of de hygiëne. “Mensen kunnen daardoor ook in een sociaal isolement komen.” Mirjam ziet steeds vaker dat mensen zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, waarbij de veiligheid een steeds-belangrijkere rol speelt. Ze spreekt uit ervaring als ze uitleg geeft over ‘opruimen voordat je dood gaat’, waarbij ouders samen met hun kinderen alvast noteren wie welk object later graag wil hebben. “Waarom zou je je kinderen daar ná je dood mee opschepen?”

Gedragscode

Organizer Mirjam realiseert zich dat mensen die hulp willen vaak terughoudend zijn. Niet alleen omdat ze zich soms schamen, maar ook omdat de privacy heel erg belangrijk is of omdat ze het heel erg vinden om iets weg te gooien. “We gooien niks weg als de klant dat niet wil. Ik werk trouwens volgens de beroepsethiek en de gedragscode van de Beroepsvereniging en help op een discrete manier. Ik begin altijd eerst met een kennismakingsgesprek om te kijken of het klikt.” Ze adviseert tenslotte om het boek te lezen ‘Opruimen vóór je doodgaat’. Meer informatie is te vinden op organizingpro.nl.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie