Door de reconstructie van de Eindhovenseweg in Valkenswaard wordt het niet alleen boven de grond mooier. Ook onder de grond wordt veel verbeterd. Maar het effect daarvan is pas te zien na hele grote hoosbuien. Want samen met waterschap De Dommel wordt hier gewerkt aan een deel van de aanpak van de regenwateroverlast. “En dat geeft, zeker voor de mensen die eerder getroffen zijn, hopelijk wat rust totdat het nieuwe stelsel is aangelegd”, aldus wethouder Theo Geldens (Duurzaamheid).
Wie de laatste dagen langs de werkzaamheden liep, zag rijen van rioleringsbuizen voor de HEMA. Opvallend grote buizen met een diameter van een meter. In totaal komt er 400 meter van dit soort buizen onder de grond op het deel van de Eindhovenseweg, dat de komende maanden wordt aangepakt. Samen goed voor een waterberging van 300.000 liter. Ze vormen een onderdeel van een toekomstig stelsel van 2 kilometer dat uiteindelijk uitkomt bij het Kleine en Grote Meer. Dit vermindert de overlast bij hoosbuien zoals we die de laatste jaren meemaakten. Overtollig regenwater kan door de grotere capaciteit dan makkelijker afwateren op het Kleine en Grote Meer.
Maar het genoemde stelsel van 2 kilometer is pas medio 2024 gereed. Tot die tijd zou dus de aanpassing op de Eindhovenseweg nog niet direct nut hebben. En dat is jammer, vond de gemeente Valkenswaard. Daarom is gezocht naar manier om de capaciteit nu al te kunnen benutten. De oplossing: een tijdelijke pomp (onder de grond) die bij het hoosbuien het riool sneller kan legen. En die dus gebruik kan maken van de nieuwe capaciteit. Het waterschap omarmde deze oplossing en kwam met een subsidie van 26.000 euro waardoor het plan nu ook écht kan worden uitgevoerd.
Hiermee zijn echter niet direct alle regenwaterproblemen opgelost. Het is een uitkomst voor een deel van het centrum. Echte verbetering voor het hele centrum is pas in zicht medio 2024. Dan ligt er bijna 2 kilometer riolering (goed voor 1,5 miljoen liter) en een bovengrondse waterberging van 20.000 tot 40.000 kubieke meter voor het opvangen van de extreme buien.
Wethouder Theo Geldens licht toe: "Door klimaatverandering krijgen we in Valkenswaard steeds vaker te maken met zware hoosbuien. Dat pakken we samen met onze inwoners aan. We zien bijvoorbeeld dat mensen vaker tegels vervangen door groen of een regenton gebruiken in de tuin. Dat helpt al; het regenwater belandt in de grond of wordt hergebruikt. Als gemeente pakken we ons rioolstelsel grondig aan en maken het klimaatbestendig. Een snelle oplossing is dat niet. Daarom zoeken we continue naar oplossingen. Met subsidie van waterschap De Dommel hebben we nu een pomp die de overlast bij de volgende hoosbui écht vermindert. En dat geeft voor getroffen inwoners hopelijk wat rust totdat het nieuwe stelsel is aangelegd."
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android