Luister
muziek
21 februari 2022 - 09:50
Deel dit artikel:

Lehsplaenkske: op zoek naar leden voor nieuw dialectclubje

Kende gij Vallekeswirds, maer vendut moeilijk um dae te schrehve? Ut Lehsplaenkske hier beneje kende gebruyke van Ginneve tot de Malpie.

valkenswaard24
  / Jolanda Cornelissen en Henk Meeuwis
Advertentie

Website: lehsplaenkske.jouwweb.nl. Op dees plaenkske stôn alle klanke öt ut Vallekeswirds bij mekaar. Gôtter maer is lekker vur zitte en gewohn perbere.

Wij zijn ervan overtuigd dat er een groot aantal mensen is die het Vallekeswirds een warm hart toedragen. Mensen die het leuk vinden om zich hierin taalkundig te verdiepen en verhalen te schrijven in de nieuwe schrijfwijze van ons dialect. Die stukjes kunnen desgewenst worden geplaatst op Valkenswaard24. "Maar wij denken ook aan de voordelen van een vast spellingssysteem voor bijvoorbeeld de carnavalswereld. Welke reden je ook hebt om het te leren schrijven, je bent welkom", zeggen initiatiefnemers Jolanda Cornelissen en Henk Meeuwis.

Dialectclubje

Moeilijk is het beslist niet, want iedereen die het Valkenswaards dialect beheerst, past de regels die in volgende sessies zullen komen al onbewust toe. "We willen dan ook graag een Vallekeswirds dialectclubje oprichten en we denken dat in twee à drie bijeenkomsten iedereen zal begrijpen hoe het systeem werkt." Henk en Jolanda blijven altijd benaderbaar voor hulp. "Rest alleen nog, met behulp van het Lehsplaenkske en ons, om het ook daadwerkelijk te dóen."

Aanmelden

Interesse? Meer info? Meld je dan even bij Henk Meeuwis of Jolanda Cornelissen via respectievelijk h.meeuwis2@hotmail.com en jolandacornelissen@onsbrabantnet.nl.

Wij zullen op Valkenswaard24 in zes sessies nadere uitleg gaan geven over dit systeem. Het eerste deel volgt vandaag nog.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie