Luister
muziek
27 maart 2022 - 11:52
Deel dit artikel:

Basisschool Borkel doet mee aan E-Waste Race: Rik en Maud gaan voor de hoofdprijs

Het is een wedstrijd om elektronisch afval te verminderen en duurzamere aanschaf of hergebruik van apparaten te bevorderen. De groep van meester Erik en juf Linda van OBS Servatius gaat er vol voor. Valkenswaard24 neemt een kijkje bij het project.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

Rik Versmissen en Maud Evers zijn het ‘mediateam’ van het 'recycle-bewustwordingsprogramma' in de klas. Ze vertellen over het project tegen de krant, radio en plaatsen berichtjes op Facebook. Eerst hebben ze een gastles gehad van de organisators van de wedstrijd en daarna ging de groep aan de slag. Tot en met 13 april verzamelen de kinderen zoveel mogelijk ongebruikte elektronische apparaten.

Maar hoe houden ze het overzicht? Rik: “We hebben allemaal verschillende taken in de klas met het project. Er zijn twee managers, iemand die registreert, tellers en die contact hebben met de media. Dat zijn Maud en ik dus.” Maud: “Tijdens de gastles werd er verteld wat je wel en niet mag ophalen. Bijvoorbeeld geen accu’s, want die zijn brandbaar.”

Werkzaamheden

"Per doos moeten we de kabels er uit halen, opschrijven wàt het is en hoeveel spullen het zijn”, zegt Rik. Terwijl hij ons te woord staat, zijn andere kinderen enkele apparaten aan het loskoppelen van elektriciteits- en geluidskabels. De spullen liggen uitgestald op de grond en worden geteld. Degene met het registratiebord in handen noteert de aantallen. De taakverdeling is duidelijk. Meester Erik kijkt toe, maar laat de kinderen het zoveel mogelijk zelf regelen. Dat is ook de bedoeling.

Moeten de spullen ook gedemonteerd worden, printplaten er uit bijvoorbeeld? “Nee, dat hoeft niet. We hoeven het alleen hier te verzamelen”, vertelt Rik als hij de berging met drie overvolle containers laat zien. Maar het past er niet meer bij. Wat nu? “Iedere maandag komen ze het ophalen, van de e-waste-organisatie”, legt Maud uit. De auto van Riks moeder staat vol met spullen, maar dat moet wachten tot maandag. Dan zijn de containers weer leeg.

Op de vraag of ze dit ook beroepsmatig zouden willen doen, net als op de gemeentewerf bijvoorbeeld, reageert Maud abrupt: “als ik maar geen school heb, dan vind ik het best.” Maar meteen bedenkt ze zich dat ze recyclewerk niet dagelijks zou willen doen. “Misschien als maatschappelijke stage of zo, dat wel.” Ook Rik ziet hierin geen broodwinning. De hoofdprijs winnen van deze wedstrijd willen ze wel graag.

Prijs?

Die hoofdprijs is een uitstapje met de klas naar De Ontdekfabriek in Eindhoven. Dat zien de kinderen wel zitten. “Als we niet winnen, dan kunnen we zelf een uitje bedenken. Maar dat moeten we dan wel eerst aan de meester vragen.”

Voorlopig zijn de leerlingen nog volop aan het tellen, registreren en regelen. Het mediateam Maud en Rik houdt ons op de hoogte van de vorderingen. Zo’n veertien scholen uit Valkenswaard, Eindhoven, Geldrop en Mierlo doen er aan mee. Eind april zullen we het weten.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie