Luister
muziek
23 November 2022 09:07
Deel dit artikel:

Blik op bouwprojecten in Valkenswaard: we gaan langs bij De Valkenier

Woningbouw en huisvesting zijn hot. Ook in Valkenswaard. Daarom gaat Valkenswaard24 de komende weken op zoek naar plekken binnen de gemeente waar gebouwd of gerenoveerd wordt. Verslaggever Evert Meijs spreekt met projectleiders en uitvoerders, bouwbedrijven en ontwikkelaars en geeft een beeld van de voornaamste (ver)bouwlocaties. Vandaag staat het project De Valkenier aan de Europalaan en Valkenierstraat centraal.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het is lang geleden dat er bij dit bouwterrein een kwattafabriek stond en dat er op het weiland een poel of een vijver was. Inmiddels is er veel veranderd op deze markante hoek. Driessen Autogroep is hier lange tijd gevestigd geweest en is inmiddels ook verdwenen. Nu is er een diepe bouwput te zien en Bouwbedrijf van Stiphout doet zijn best om daar de 46 ontwikkelde appartementen en 16 woningen te realiseren.

Hoofduitvoerder Mari Sterks ziet er vanuit zijn kantoor ter plaatse dagelijks op toe dat er gewerkt wordt zoals is afgesproken. Mari: “Na de bouwvak zijn we begonnen met het bouwrijp maken van het plangebied en op 2 november hebben we de start bouw officieel gevierd met de toekomstige bewoners en wethouder Theo Geldens. Maar van tevoren heeft het natuurlijk al veel tijd gekost om de tekeningen te maken, het plan uit te werken enzovoort.” Onder het genot van een kopje koffie vertelt de hoofduitvoerder rustig en bedachtzaam over het project dat medio 2024 als geheel afgerond zal worden. Hij kijkt op een indrukwekkend schema dat in het kantoor aan de wand hangt.

Spin in het web

Op de vraag wat er specifiek is aan dit plan, heeft Mari het meteen over warmtepompen en gasloos. “Het voldoet aan de nieuwste eisen.” Volgens hem zijn er wel meer dan honderd mensen bij het project betrokken als je alle instanties erbij telt. Als je door het raam naar buiten kijkt, zijn er vier mannen aan het werk; grondwerkers. Een kraan draait regelmatig om zijn as en verplaatst geel zand, terwijl een andere man met de schop bezig is bij de verdiepte poeren en voorbereidingen treft voor de fundering. Dit alles om volgende week de bekisting te kunnen plaatsen. Om alles op juiste hoogte te bouwen, wordt gewerkt met een laserapparaat.

“Heel vroeger ging dat met een waterslang, daarna kwam het waterpasinstrument en nu dan de laser.” In principe zorgt het bouwbedrijf zelf voor het stellen van het staal en de kozijnen, voor de breedplaatvloeren, het afstorten van de vloeren en de afbouw, maar voor de rest wordt veel uitbesteed aan onderaannemers. Mari noemt bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de betonwerken, voor het metselwerk, voor loodgieterswerk, elektra, de kalkzandsteenlijmer, de schilder, de stukadoor enzovoort. Mari is de spin in het web en zorgt ervoor dat het benodigde materiaal aanwezig is, dat het staal wordt geplaatst en dat iedereen weet wat hij of zij moet doen. “We maken een zes-weken-planning en zien dan precies welke partijen aan bod komen. Daar hebben ze een contract voor getekend.” Mede vanwege de Wet Kwaliteitsborging is het belangrijk dat Mari de werken regelmatig controleert en vastlegt in documenten.

Praten en breien

Naast het bureau hangt een planbord waarop te zien is dat men vandaag inderdaad met het grondwerk bezig is. “Opschonen en profileren van de bouwput”, zoals Mari vertelt. “Daar zijn ze de hele week nog mee bezig. Volgende week komt de bekisting en de bewapening. We hebben daarbij geluk dat het grondwater extreem laag staat.” Het zal nog even duren voordat de vlag op het hoogste punt kan worden geplaatst. Mari kijkt weer op het werkschema en zegt: “Storten dakvloer is het hoogste punt voor de appartementen, dan zitten we ergens volgend jaar oktober. En voor de woningen ook ergens eind oktober.” De hoofduitvoerder heeft doorlopend oortjes in om elk telefoontje onmiddellijk te kunnen verwerken. “Dan kun je praten en breien tegelijk, hè.” Hij lacht.

Als je Mari vraagt waaróm hij dit werk doet, zegt hij: “Anders komt er geen brood op de plank. Maar, ik heb hart voor mijn werk. Ik ben begonnen als timmerman en heb me opgewerkt tot dit werk.”

Berliner wand

Dan zet Mari zijn blauwe helm op en loopt naar de bouwput. De funderingspalen zitten diep in de grond. Mari: “Op sommige plaatsen zitten ze ruim twaalf meter diep en op andere plaatsen bijna twintig meter, wat waarschijnlijk te maken heeft met de voormalige vijver.” Hij wijst op groene watervaste houten wanden die de bekisting gaan vormen. “Dat heet een verloren bekisting. Die halen we er nadien niet uit, die blijft gewoon zitten.” Dan wijst hij op de onderkant van de keldervloer terwijl de pomp constant water blijft pompen. Een laser staat niet op een driepoot, maar is tegen een keerwand geplaatst, die hij een Berliner-wand noemt.

Waarom wordt geen zwart maar wit zand gebruikt? Mari: “Wit zand is beter te verdichten voor de drukvastheid. Nu staat deze bouw op palen, dus is het niet zo noodzakelijk. Zwart zand is bijna niet te verdichten.” Hij wijst waar de vijver mogelijk heeft gelegen. De grote berg zwart zand die er ligt, wordt straks weer teruggebracht in het bouwplan. Tegen de andere damwandconstructie staan enkele tekens aangebracht die dienen als vast hoogtepunt van waaruit gewerkt wordt. Ook is er een aantal klosjes te zien dat dient als peil voor de appartementen.

Boeiend om te horen over enkele details die te maken hebben met de bouw van dit complex. De gele jas en de groene laarzen kunnen weer in de kofferbak. Op naar het volgende bouwproject.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie