Luister
muziek
06 Juli 2023 15:01
Deel dit artikel:

Achelse Kluis lanceert voor eerst in geschiedenis nieuw biermerk

De Achelse Kluis, gekend voor haar abdijbieren, lanceert voor het eerst in haar geschiedenis een nieuw biermerk.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Het nieuwe biermerk ‘Passeur’ is gebaseerd op de unieke ligging van De Achelse Kluis: de landsgrens tussen België en Nederland loopt immers dwars door de abdijsite, waarbinnen de brouwerij gelegen is. Tijdens de Eerste Wereldoorlog hielpen zogenaamde ‘passeurs (d’hommes)’ vluchtelingen over de grens naar het onbezette Nederland.

Innovatieve bieren

De brouwerij liet zich door deze unieke geschiedenis inspireren. “Passeur wordt een reeks innovatieve bieren die de grenzen van de goede smaak zal opzoeken”, zegt eigenaar Jan Tormans met een knipoog. “De klassieke abdijbieren die al sinds 1998 in De Achelse Kluis worden gebrouwen laten we 100 procent onveranderd, uit respect voor de eeuwenoude traditie die door de Trappistenorde hier werd geïnstalleerd. Met PASSEUR trekken we de kaart van de vernieuwing. We gaan experimenteren met smaken, kruiden en brouwrecepturen, zodat ons aanbod gevarieerder wordt.”

De brouwerij voorziet om een reeks van verschillende Passeur-bieren uit te brengen, periodiek wisselend naargelang het seizoen of de inspiratie van het moment. Deze bieren worden boordevol smaak maar met een lager alcoholpercentage gebrouwen.

Passeur Wit en Bitter Blond

De eerste twee smaken die uit de brouwketels stromen zijn Passeur Wit (alcoholpercentage 5,5), een witbier op basis van tarwe en kruiden, en Passeur Bitter Blond (IPA stijl, alcoholpercentage 5,9). Marc Knops, al meer dan twintig jaar de brouwmeester bij De Achelse Kluis is enthousiast: “De nieuwe bierreeks die we met Passeur creëren, geeft me de kans om me uit te leven in de brouwzaal. De Achel abdijbieren worden uitsluitend met traditionele ingrediënten zoals water, granen en hop gebrouwen. Met de nieuwe Passeur bieren kan ik de grenzen aftasten van wat mogelijk is in de brouwzaal: andere technieken, nieuwe ingrediënten en innovatieve smaken. Ik kan uiteraard beroep doen op m’n decennialange brouwervaring. Zo brengen we vanaf nu traditie en innovatie samen onder één dak.”

Beide bieren zijn in eerste fase exclusief te proeven in de herberg van De Achelse Kluis. Later deze zomer worden de bieren ook in de abdijwinkel aangeboden, in blikjes van 33 centiliter.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie