Deze week verscheen op Valkenswaard24 en Cranendonck24 al een bericht over de nieuwe bierreeks ‘Passeur’. Onze verslaggever Evert Meijs vond het meer dan de moeite waard om in te gaan op de uitnodiging een kijkje te komen nemen bij de brouwketels. Ook sprak hij met ondernemer Jan Tormans en zijn zoon.
Het is half elf; de eerste gasten genieten op het terras van de voormalige abdij al van een kopje koffie. Er staat een bord bij de entree met de mededeling dat ‘Passeur’ het nieuwe bier is, op vat. Tarwe-wit en bitter-blond worden aangeprezen als het nieuwe product van de Achelse Kluis. De deur van de herberg staat wagenwijd open en ook binnen zitten enkele gasten. Via een deur achter de toog kom je op één van de binnenplaatsen en helemaal achteraan bevindt zich de laatste nieuwe brouwerij. “Toen we de abdij kochten, zat deze brouwerij er al enige tijd in”, aldus één van de medewerkers. Eenmaal binnen loodst hij je naar de ketels, die vanaf de eerste etage goed zichtbaar zijn.
Elk van de silo’s heeft een rond mangat, voorzien van glas. Diverse roestvrijstalen pijpen zijn met de ketels verbonden en lopen alle richtingen uit. Jan Tormans vertelt geestdriftig over het nieuwe bier, dat een naam kreeg met een knipoog naar de lokale situatie. “Passeurs waren mensen die vluchtelingen hielpen om de grens over te steken tijdens de Grote Oorlog”, zo klinkt het. “De brouwerij staat natuurlijk op de grens van Nederland en België, en hier waren passeurs geruime tijd actief.” Zoon Gil is ook trots op het nieuwe exclusieve bier. “Ik doe voornamelijk gebouwbeheer, faciliteitenmanagement en pak alles projectmatig aan. Ik ben de rechterhand van directeur Hans Rubens.” Net als zijn vader heeft hij een glas Passeur-bier in zijn handen, vooral voor de fotografen die aanwezig zijn.
Op de vraag wanneer het brouwproces in gang is gezet, vertelt Gil dat een maand geleden de eerste start is gemaakt. “Het moet drie weken rijpen, en daarna kunnen we nog een beetje bij-corrigeren als dat nodig is. Maar meestal hoeft dat niet.” Dan gaat het bier rechtstreeks naar de tap van de herberg, want het is nog nergens anders verkrijgbaar. Op dit moment wordt een ontwerp gemaakt voor een bierblikje, zodat over enkele weken de Passeur ook ruimer afgezet kan worden in de winkels. “We verkopen het eerst hier in de winkel als test, en naargelang de verkoopcijfers kijken we hoe we verder gaan. Of Passeur ook op de fles komt, is nog niet besloten.” Gil verklapt dat er nog meer biertjes ontwikkeld zullen gaan worden onder de naam Passeur, een naam die feitelijk in het leven is geroepen door algemeen directeur Hans Rubens.
En de trappist? Gaat die verkoop gewoon door? Er blijkt een nieuw glas te komen voor het bruine en blonde Achelse bier, en ook een nieuw etiket. “Het recept blijft hetzelfde, maar er komt een nieuwe look. Het wordt dit jaar al iets meer gedronken dan vorig jaar. Inmiddels hebben we zelfs twee vaste verkopers die niks anders doen dan rondrijden naar café’s en andere bedrijven. Er is nog werk zat te doen.”
Het nieuwe Passeur-glas bevat als afbeelding niet alleen de naam maar ook een grenspaal, zoals die ook op het terrein van de abdij eentje staat. ‘Verleg je grenzen’ staat er onder het logo en aan de achterzijde: ‘Grensverleggend gebrouwen door de Achelse Kluis’. Dan wordt de brouwzaal verlaten. Hier en daar staat nog een bierkratje in een hoek met het opschrift Trappist Achel, maar die naam zal verdwijnen. Zelfs op de nieuwszender CNN was het nieuws dat het woord Trappist in Achel niet langer gebruikt mag worden vanwege het definitieve vertrek van de kloosterlingen. Als gevolg van die nieuwsmelding heeft zowel een Amerikaanse als een Franse televisiezender contact gezocht met Jan Tormans, om te kijken of het de moeite waard is om op de abdij opnamen te maken voor een documentaire.
Tussendoor kijkt hij even op het terras, of er gasten zijn die al aan een Passeur proeven. “Het is nog te vroeg, denk ik”, zegt Tormans en vertelt onlangs in Scandinavië geweest te zijn. “In Talinn pakte ik de kaart en zag dat er Achels bier werd verkocht!” Volgende week komen duizend lege vaten aan, die gevuld zullen gaan worden met Passeur. “Voordeel is dat het bier meteen geconsumeerd kan worden”, aldus Tormans, die heel goed wil luisteren wat de mensen op het terras van het bier vinden. “Hier komen de echte proevers, die gaan er zeker iets van vinden.” Inmiddels lopen meerdere gasten rond met een Passeur. Aan de hand van de verkoopcijfers zal er een uitbreiding plaatsvinden. “Als er meer dan ’n miljoen liter wordt gebrouwen, wordt daar het dak verwijderd en komen er meer ketels te staan. Dan kunnen we gaan tot 3,6 miljoen liter per jaar. De plannen daarvoor zijn al klaar. Nu brouwen we om de zesentwintig dagen nieuw bier.”
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android