Luister
muziek
15 September 2020 10:01
Deel dit artikel:

Lichtornamenten in Valkenswaard markeren bevrijdingsroute van 1944 | DEEL 2

De Lichtjesroute kan dan wel typisch bij Eindhoven horen, sinds jaar en dag worden ook in Valkenswaard in september schitterende versieringen aangebracht als hommage aan de bevrijders. Vrijwilligers zetten zich steeds weer in om de feestverlichting klaar te maken en op te hangen. Een bezoek aan de werkplaats van de stichting Valkenswaardse VrijheidsRoute (VVR) opent je ogen. Vandaag deel 2. Lees deel 1 HIER.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Na een gesprek met Percy Jansen van de VVR volgt een excursie op het buitenterrein aan de Warande, dat ook wordt gebruikt voor de corsowagen van buurtschap Kompas. Mannen met veiligheidsschoenen sjouwen met gereedschap, er wordt gelast en tegen een grote container staat een ornament. “Weet je wat dit voorstelt?”, vraagt iemand. “Kijk anders tussen je wimperhaartjes door.” Na wat turen blijkt het een papegaai te zijn. Jeroen Burgers schroeft hier een lamp los en zet op een ander stuk de lamp weer vast.

In een complete werkplaats hangt gereedschap, op de grond staat een warmtekanon, er hangen gehoorbeschermers en op een werkbank staat een snijmachine voor metaal. Er wordt die avond flink gesleuteld, geboord, gezaagd en gelast. IJzeren pijpen, plaatwerk, kabels en vooral lampjes beheersen het terrein.

Rangeerterrein
Enkele dagen later volgt onderhoud met Hans Edelbroek. Hij verduidelijkt dat in den beginne een groep van 25 personen start met het realiseren van de Valkenswaardse feestverlichting en zij mogen bij de mensen van de Lichtjesroute Eindhoven aan de Rondweg gebruikmaken van hun knowhow en hun gereedschap. Edelbroek: “Wil van Hoek werd de man die voor ons sponsoren ging zoeken, want we hadden natuurlijk geen geld.” De gemeente Valkenswaard beschikt over een nissenhut met gebogen dak. Deze krijgt de VVR en wordt opgebouwd op het voormalige rangeerterrein. “De grond was keihard, we moesten werken met pikhouwelen”, zegt Edelbroek lachend.

Oud ijzer
Hij vertelt over allerlei acties die worden georganiseerd om geld binnen te krijgen. “Voor de kerstmarkt in de Corridor leverden wij de feestverlichting. Eén keer zorgden we voor de extra sfeer op de ijsbaan en verder verzamelen we nog steeds oud ijzer. Hierdoor kunnen we ons hoofd boven water houden.” Het is de tijd dat men een eigen hoogwerker heeft, zelf alle ornamenten kan aansluiten en tussen het pannenkoekenhuis (vroeger Het Witte Paard) aan de Luikerweg en pompstation aan de Eindhovenseweg vele tientallen stukken aan de lantaarnpalen monteert.

De vlag en de klaproos
Jaarlijks wisselt het plan van welk ornament waar komt te hangen. “Maar een stuk of drie hangen er altijd op dezelfde plek”, legt Hans Edelbroek uit. “De vlag aan het begin en aan het einde van onze route. En bij het Verzetsplein altijd de klaproos.” Het zijn ontwerpen van de onvolprezen Guus Das, die op ware grootte voorstellen maakt en met grote nauwkeurigheid alle ideeën uitwerkt, alvorens er wordt gelast, gebogen en geëlektrificeerd.

Mankracht en geld
Inmiddels is ook Edelbroek niet gerust op de toekomst. “Het draait om mankracht en om geld. Er moeten meer mensen enthousiast worden om deze traditie vast te houden. Bovendien willen we de gloeilampjes graag gaan vervangen door LED-verlichting. Maar dat kost ruim 600 euro per ornament.” Het is duidelijk dat de Valkenswaardenaar hoopt op een lang leven voor de karakteristieke verlichting van de eens zo belangrijke bevrijdingsroute door het dorp.

Wil je de Valkenswaardse VrijheidsRoute een warm hart toedragen door mee te werken? Je bent van harte welkom op dinsdagavond op de Warande. Je houdt een bijzondere traditie mee in stand.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie