Luister
muziek
7 maart 2024 - 15:32
Deel dit artikel:

Wethouder Valkenswaard reageert fel op uitspraken minister over lozingen Nyrstar: ‘Kent ze het hele verhaal wel?’

“Een bedrijf dat zogenoemd ‘sterk verduurzaamd’ is, loost geen schadelijke stoffen in onze natuurgebieden.” Met die woorden reageert gemeente Valkenswaard op de recente uitspraken van minister Adriaansens (VVD, economische zaken) over zinkbedrijf Nyrstar.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

Zinkbedrijf Nyrstar heeft fabrieken in Nederland, België en Frankrijk. Het bedrijf vroeg meerdere malen aandacht in Den Haag voor haar vestiging in Budel vanwege de hoge elektriciteitsprijzen. Hierdoor moest het bedrijf de productie stilleggen. De vestiging maakt gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit. Met de aandacht hoopt Nyrstar op een mogelijke compensatie voor het verlies dat ze heeft geleden. Minister Micky Adriaansens reageerde eerder in een schrijven dat zij het “betreurenswaardig vond dat een ‘vergaand verduurzaamd’ industriebedrijf als Nyrstar de productie moet stilleggen.”

“Nyrstar wast zijn handen in onschuld terwijl er dagelijks zware metalen ons land binnenstromen. Ongelooflijk”, reageert wethouder Rens Pijnenburg (Duurzaamheid) op de uitspraken van de minister. “De minister in eigen persoon heeft aangegeven dat zulke ‘voorbeeldbedrijven’ goed gefaciliteerd moeten worden. Dat klinkt natuurlijk heel mooi, maar vanuit Valkenswaard zien we helaas de andere kant van de medaille. Weten ze ook van de dagelijkse afvallozingen van zusterbedrijf Nyrstar in het Belgische Pelt die via de Dommel onze gemeente binnenstromen? Het lijkt alsof Den Haag maar het halve verhaal kent. Voor ons gaan economische belangen in ieder geval niet boven die van het milieu of van volksgezondheid.”

Ook onder meer Eindhoven en Den Bosch

“Dit bedrijf gebruikt weliswaar duurzame stroom voor haar productie, zegt wethouder Pijnenburg. Maar datzelfde bedrijf loost in België zware metalen en andere milieugevaarlijke stoffen op het natuurwater van de Dommel. Daarmee treffen ze niet alleen Valkenswaard, maar onder meer ook Eindhoven en Den Bosch, waar de Dommel doorheen stroomt. Als groene gemeente met Natura2000-gebieden, staat Valkenswaard ook bekend als de ‘tuin van Brainport’. Natuurlijk voelen wij dan ook de verantwoordelijkheid om onze natuur te beschermen. Met de recente overstromingen door de aanhoudende neerslag zijn er gebieden onder water komen te staan. Ook een aantal volkstuinen. Kunnen deze tuinders hun groenten eten zonder dat hier mogelijke risico’s voor hun gezondheid aan zitten? Daar moeten wij als gemeente nu onderzoek naar doen.”

‘Kom kijken en luister naar onze zorgen’

Wethouder Pijnenburg: “Onze inwoners maken zich zorgen. En die zorgen delen wij als gemeente. Daarom wil ik de verantwoordelijke ministers en staatssecretarissen Economische Zaken, Milieu en Klimaat én Kamerleden uitnodigen om ter plekke te komen kijken en met ons in gesprek te gaan. Nyrstar heeft het in Den Haag alleen over de stroomprijzen en klaagt over dat er geen eerlijk speelveld is binnen Europa. Maar als we het hebben over een eerlijk speelveld, telt onze natuur daarin dan ook mee en wat is die natuur dan waard? Een bedrijf dat zogenoemd ‘sterk verduurzaamd’ is, loost geen schadelijke stoffen in onze natuurgebieden.”

Belgisch Limburg

Als gemeente komen wij op voor de belangen van onze inwoners, stelt Valkenswaard. “Samen met gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en Omgevingsdienst Zuidoost Brabant trekken we op om een nieuwe vergunning voor Nyrstar in Pelt te laten voldoen aan (de strengere) Nederlandse normeringen. Dat is lastig want alle bevoegdheden hierin liggen bij de Belgische provincie Limburg. Wij als Nederlandse gemeente hebben geen taak in het verlenen van die vergunning en de handhaving van lozingen op het oppervlaktewater in België. Als grensgemeente doen we er alles aan om invloed uit te oefenen op het Belgische vergunningstraject, maar het enige dat we als gemeente eigenlijk kunnen, is opkomen voor de belangen van onze inwoners. Daarbij is het van groot belang dat de politiek in Den Haag ook bereid is om naar ons te luisteren. De houding van de minister geeft in Valkenswaard weinig vertrouwen dat ze in Den Haag oog hebben voor de milieu- en gezondheidsschade die dit ‘sterk verduurzaamde’ bedrijf veroorzaakt.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie