Luister
muziek
25 januari 2022 - 15:49
Deel dit artikel:

Heel veel fietsendiefstallen, politie geeft tips in Valkenswaard: 'Niet iedereen doet aangifte'

Vanaf 1 januari tot 1 december 2021 hebben er in Valkenswaard negentig fietsdiefstallen plaatsgevonden waarvan aangifte voor is gedaan. Dat is een behoorlijk hoog aantal. Maandag stond de politie van Valkenswaard in de Corridor en gaf tips over het voorkomen van fietsdiefstal.

valkenswaard24
  / Ellen Poppeliers
  • Beeld - Ellen Poppeliers
Advertentie

Even een busje deodorant halen bij het Kruidvat. Je twijfelt of je je fiets op slot moet doen. Ach nee! Je bent zo terug. Voor die vijf minuten is dit niet nodig. Vervolgens kom je naar buiten met je aankopen. Huh, weg fiets! Daar sta je dan met je handen in het haar. Hoe vaak dat dit zo gebeurt, is niet op éénn hand te tellen.

Het aantal fietsen dat gestolen wordt, scheelt van dag tot dag. Ten eerste hangt dit af van weersomstandigheden. Denk daarnaast ook aan corona en de lockdown. Dit alles speelt een grote rol. Meestal doet men aangifte. “Helaas doet dat niet iedereen. Wij willen mensen daarom extra stimuleren om dit toch te blijven doen”, aldus de politie in de Corridor.

Tips

“Wij zien vaak wanneer er een fietsendiefstal plaatsvindt, van een fiets die vaak niet (dubbel) op slot staat. Dus een combinatie van een frameslot en los slot. Daarnaast staat die vaak op een plek die niet goed zichtbaar is. Het is om die reden handig wanneer de dief de fiets ziet staan, dat het publiek ook merkt dat de fiets gestolen wordt. Om die reden schrikt dit een dief af wanneer hij zich bijvoorbeeld op een drukke plek bevindt”, legt de politie uit.

Kans

De politie vertelt dat de stadsfiets nog steeds een grote aandeelhouder tot diefstal is. “Maar we zien wel echt een heel grote stijgende lijn wat betreft de e-bike. Dit komt omdat er veel meer rendement zit in het stelen van zo’n elektrische fiets dan een reguliere stadsfiets.  Ze zijn ten eerste veel meer waard. Daarom maakt het niets uit of zo’n e-bike tweedehands of splinternieuw is. Die dieven raken de fietsen echt wel kwijt.” Het is vanzelfsprekend voor de dief dat hij of zij de kans schoon ziet, wanneer er een fiets niet dubbel is gesloten.

Soorten dieven

Er zijn twee soorten dieven. Om te beginnen zijn er gelegenheidsdieven. Zij stelen af en toe een fiets. Voor hen is het de bedoeling om van A naar B te komen. Naderhand dumpen ze de fiets weer op een plek. Ten tweede zijn er drugsgebruikers, alcohol en regulieren verslaafden, die dan een fiets stelen om op die manier hun behoefte te bekostigen voor alcohol, drugs of wat dan ook.

Gadgets

In dorpen of kleinere gemeenschappen ziet de politie dikwijls dat er veel professionele dieven op de loer liggen voor het stelen van een fiets. Zij hebben echte gadgets om de diefstal zo onopgemerkt mogelijk te laten lijken. Denk dan bijvoorbeeld aan een haak aan de broek waar zij het frame van de fiets hangen om zo weg lopen met twee handen aan het stuur. Daardoor lijkt het alsof iemand zo zijn eigen fiets aan het halen is. Alleen in werkelijkheid wordt die fiets gewoon gestolen.

Vervolgens wordt die dan in een busje gezet. Vaak hebben die busjes van binnen een plaats tussenin. "Dus stel dat we als politie controleren, zien wij dan een lege plek. Dan een ruimte verder met een wandje ertussen, daar staan dan fietsen opgeborgen. Dus de dief wordt steeds handiger", stelt de agent vast. Daarom maar hopen dat iedereen de adviezen van deze deskundigen ter harte neemt.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie