Luister
muziek
4 oktober 2021 - 05:59
Deel dit artikel:

Valentijn van Esch vertelt over zijn visuele aandoening en zijn inzet voor Agenda 22

Onlangs hebben we Huub Franssen en Judith Aarts geïnterviewd met betrekking tot het vergroten van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in Valkenswaard. Omdat Valkenswaard24 regelmatig aandacht wil schenken aan Agenda 22, stellen we je voor aan Judiths cobeheerder van de Facebookpagina: Valentijn van Esch.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Hij is 32 jaar en woont al een aantal jaren in Valkenswaard, inmiddels met zijn vriendin. Voorheen werkte hij in de zorg, maar moest noodgedwongen daarmee stoppen door een ernstige oogaandoening: retinitus pigmentosa. “De lichtgevoelige cellen in mijn ogen gaan stuk”, vat Valentijn samen. ”Daardoor zie ik alles als door een kokertje.” Omdat hij letterlijk de situatie op zijn werk niet meer kon overzien, moest hij de moeilijke keuze maken om zijn baan op te geven. Aanvaarden dat hij geleidelijk aan zijn zicht verliest, is begrijpelijkerwijs een zwaar proces geweest.

Ook al wilde hij van binnen wel graag aan de slag, zijn oogaandoening heeft een grillig verloop, wat het lastig maakte om passend werk te vinden. “Ik had geen idee wat ik wilde gaan doen en was druk op zoek. Ik zie bijvoorbeeld mijn voeten niet, daarom bots ik wel eens ergens tegen aan.” Werken op een plek zonder al te veel verplaatsingen, was dus wenselijk. “Omdat ik behoefte heb aan een statische werkomgeving, kan ik wel aan de computer werken. En qua opleidingsniveau kan ik ook wel wat aan.” Via het platform en de site, onbeperkt aan de slag, kreeg Valentijn werk. Eerst bij een klantenservice en daarna een administratieve functie bijzonder beheer bij een bank. Zelfs al verder groeiende naar Junior Analist.

Agenda 22 en lange adem

Maar Valentijn doet nog meer. Door Stephan Borgers, van het Platform Gehandicapten Valkenswaard, werd hij benaderd om zich aan te sluiten bij de werkgroep Agenda 22. Zijn eigen ervaringen kan hij goed gebruiken daarin. “Ik wil iets doen voor mensen met een beperking, want ik weet wat het is. Elk persoon waarmee ik dit verhaal kan delen, is winst.” Samen met Judith Aarts draagt hij daarom ook digitaal uit wat tijdens de vergaderingen bij Agenda 22 besproken wordt. “Ik stond er vroeger zelf ook geen moment bij stil dat het lastig is als er een stapel stenen op de stoep staat, of een geparkeerde auto. En dat je geen fietsen op de taststroken moet plaatsen”, zegt hij begripvol. “Aan de voorkant beseffen dat er ook een achterkant bestaat”, benadrukt hij om iemand ertoe aan te zetten verder vooruit te denken.

Toegankelijkheidssticker

Veranderingen in denken en doen bij mensen komen niet ineens, weet hij. “Onze voorzitter Huub Franssen zegt altijd: ‘Het is een kwestie van een lange adem hebben, het is niet in een dag gebeurd'”, waarbij Valentijn zich volledig aansluit. “En we hopen natuurlijk ook de toegankelijkheidssticker op steeds meer plekken in Valkenswaard uit te kunnen delen.”

4 tot en met 8 oktober is de Week van de Toegankelijkheid om er de nadruk op te leggen, dat de andere 51 weken er ook aandacht aan geschonken moet worden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie