Luister
muziek
23 februari 2022 - 15:46
Deel dit artikel:

Burgemeester Ederveen: ‘Voortdurende aandacht voor toegankelijkheid is nodig’

Valkenswaard24 spreekt met burgemeester Anton Ederveen en beleidsmedewerker sport Hendrikjan Heijerman over verbetering van toegankelijkheid in ons dorp.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
Advertentie

Als ambassadeur Agenda22 heeft de burgemeester de wens dat het eigenlijk niet meer noodzakelijk zou moeten zijn, dat die VN-resolutie er is. Maar dat is idealistisch gesteld. Net als bij de ‘rechten van het kind’ moet er continuering zijn. Het is nooit klaar. Ederveen: "Voortdurende aandacht is nodig, want we komen het nog te vaak tegen dat we alert moeten zijn op hoe we bijvoorbeeld de openbare ruimte inrichten. De projectgroep kijkt zoveel mogelijk aan de voorkant mee, hoe iets er uit komt te zien."

Bekendheid en zichtbaarheid

Inhoudelijke bekendheid van Agenda22 is er nog weinig onder de bevolking van Valkenswaard. "Ja daar heb ik wel eens van gehoord, maar wat het precies is, weet ik niet", is een veelvoorkomend geluid. Maar welwillendheid en daadwerkelijke actiebereidheid van onze inwoners om de toegankelijkheid te vergroten voor de medemens met een lichamelijke of verstandelijke beperking is zeer zeker aanwezig, constateren zowel Heijerman als de burgemeester. “Ook in coronatijd hebben we ervaren hoe belangrijk het is dat we naar elkaar omzien. Omdat dat niet vanzelfsprekend is, daarom alert zijn op dat iedereen mee kan doen in de samenleving.” Dit jaar zal Agenda22 ook weer onder de aandacht gebracht worden bij de seniorenmarkt op zaterdag 24 september.

Evalueren en vooruitkijken

Vanaf aanvang in 2016 tot nu is er al wel het een en ander verbeterd. Steeds meer horecagelegenheden, sport en recreatie accommodaties hebben een toegankelijkheidssticker mogen ontvangen. Bij de herinrichting van het centrum zijn de punten van Agenda22 aan de orde gekomen. Ook op sportgebied is de toegankelijkheid onder de aandacht gebracht, onder andere door Hendrikjan. Volgens Ederveen is hij dan ook echt een schakel tussen ambtenaren en een aanspreekpunt om de juiste informatie op de juiste plek te brengen. "Valkenswaard is niet zo’n extreem grote gemeente, de lijntjes zijn gelukkig kort", verklaart Heijerman.

Beide mannen zijn het erover eens dat er iedere keer een momentum voor verbetering moet worden gecreëerd. ‘Toegankelijkheid zou de regel moeten zijn en ontoegankelijkheid een uitzondering’, als mooi streven.

Rondje door de dorpskernen

Omdat de projectgroep een zo duidelijk mogelijk beeld wil krijgen, maken diverse leden ‘een rondje door het dorp’. Niet alleen in Valkenswaard-centrum, maar ook Borkel en Dommelen. Door concreet een situatie te doorlopen of ondergaan, in bijvoorbeeld het verkeer, toegang tot openbare gebouwen, maar ook op websites met een ervaringsdeskundige, levert dat informatie op om de puntjes op de i te zetten. “Ook tussentijds zitten we met bijvoorbeeld een aannemer om de tafel om verbeteringen aan te brengen”, geeft Hendrikjan aan. Wanneer de oplevering van de werkzaamheden aan de Eindhovenseweg en Corridor is, zal de werkgroep zeker weer haar rondje maken.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie