Luister
muziek
9 juli 2021 - 10:04
Deel dit artikel:

Hoe toegankelijk is nieuwe Markt voor mindervaliden? 'Randjes zijn het probleem'

Met een kritische blik lopen Huub Franssen, Stephan Borgers en Sjef Tooten een rondje over de Markt in Valkenswaard, die nu nog een metamorfose ondergaat. Het doel van de drie mannen is om punten aan het licht te brengen waar de Markt tijdens deze herinrichting verbeterd kan worden op het gebied van toegankelijkheid voor minder- en invaliden.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Af en toe pakken ze een kladblok tevoorschijn of trekken ze de projectleider ter plaatse aan zijn jas als ze een opvallend punt zien. Dat kan van alles zijn. Daarom maken ze een rondje om te kijken of hen iets opvalt. Het is een initiatief vanuit Agenda 22. “Iedereen met een beperking heeft recht om deel te nemen aan de samenleving.” Nederland ondertekende dit verdrag in 2016 met de bedoeling om zo weinig mogelijk obstakels op te werpen voor deze mensen. Dit is samengevat in 22 regels, de zogenaamde Agenda 22. Ook in Valkenswaard is een projectgroep hiervoor actief. Franssen is daarvan de voorzitter.

Tijdens het rondje over de Markt doet zich het toeval voor dat een man in een rolstoel de weg over probeert te steken bij de bushalte. Dat legt direct een 'probleem' bloot. Tooten stelt de man direct de vraag: "Is het handig?", waarmee hij doelt op het oversteken als rolstoelgebruiker. "Nee", antwoordt de man direct. Het zijn de randjes waar hij last van heeft. Aan de ene kant van de weg loopt de stoep soepel over in de weg, maar aan de andere kant niet, waardoor de rolstoel kan blijven hangen. "Ik ben er handig in, maar dat is niet iedereen", vertelt de man in de rolstoel. "Dit gaan we terugkoppelen aan de projectleider en gemeente", zegt Franssen vervolgens.

'Kun je niks aan doen'
Zo worden er telkens verschillende opvallende punten besproken. Bijvoorbeeld de hoogte van het nieuwe pinautomaat op de Markt. Aan een man in een scootmobiel wordt gevraagd: "Kunt u daar goed bij?" De man knikt 'ja'. Volgende punt: het grote open plein kan lastig zijn voor blindengeleidehonden. Er is geen oriëntatiepunt, waardoor het bijna ondoenlijk is voor de helpende dieren. "Maar daar kun je niks aan doen", vertelt Tooten. Ook het ver uit elkaar liggen van de oversteekpunten is een discussiepunt, maar de conclusie is: "De jeugd schiet toch wel de weg over na het uitgaan hier. Ook al ligt er een oversteekplaats in de buurt."

Aan de slag
Op het kladblok staat inmiddels een aantal punten en er zijn foto's genomen. Dit wordt teruggekoppeld aan de gemeente en de projectleider. Zij gaan er vervolgens mee aan de slag. Zo maken Franssen, Borgers en Tooten Valkenswaard een stukje toegankelijker voor minder- en invaliden.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie