De gemeente Cranendonck raadt op dit moment af om kinderen op de speellocatie aan de Sint Eloystraat en ’t Routje in Budel-Dorplein te laten spelen. Daar is een verhoogd loodgehalte aangetroffen in de bodem.
De gemeente Cranendonck neemt deel aan een project van de provincie Noord-Brabant en het Rijk over lood in de bodem. In dit project wordt bodemonderzoek gedaan bij openbare speellocaties in Noord-Brabant.
Een te hoog loodgehalte in de bodem kan een risico zijn voor de gezondheid van jonge kinderen, met name voor kinderen tot 6 jaar. Lood kan een nadelige invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen die het binnenkrijgen.
“In 2024 zijn bodemmonsters genomen van aangewezen speellocaties, verspreid over geheel Cranendonck, waarvan we vermoeden dat er mogelijk te veel lood in de bodem zit. Lood kan in de bodem terecht zijn gekomen doordat het in het verleden bijvoorbeeld is gebruikt als kleurstof in verf, materiaal in de bouw, komt voor in zinkassen et cetera”, legt de gemeente uit.
Op de speellocatie aan de Sint Eloystraat en ’t Routje in Budel-Dorplein is een verhoogd loodgehalte aangetoond, boven de grenswaarde die is opgesteld door de GGD. Het gemeten gehalte valt in de categorie ‘Gezondheidskundig matige bodemkwaliteit voor lood’. Dit wil zeggen dat er een minimale kans is dat er minder ontwikkeling kan plaatsvinden bij een kind tot 6 jaar bij het regelmatig binnenkrijgen van grond.
Gemeente Cranendonck meldt: “Op dit moment raden wij u af om uw kinderen op deze speellocatie te laten spelen.” Mocht je maatregelen willen treffen die de risico’s beperken, dan kun je volgens de gemeente het volgende advies opvolgen:
Op 22 januari aanstaande organiseert de gemeente om 19.00 uur een bijeenkomst in gemeenschapscentrum De Schakel in Budel-Droplein om omwonenden te informeren over de situatie en de te nemen maatregelen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android