Luister
muziek
10 juni 2020 - 06:40
Deel dit artikel:

Dit is het mooiste toilet van Valkenswaard, van huisartsen Dagevos en Woerdeman

De Leenderweg in Valkenswaard begint bij Huize Robijnenhof. Daarin is nu notaris Potters gevestigd. Het schitterende pand is gebouwd in 1900 voor gemeente-arts Dagevos. Na vijftig jaar dienst werd hij opgevolgd door dokter Woerdeman. Veel patiënten herinneren zich bij hun huisarts vooral een bezoek aan het toilet.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Dagevos liet een vrijstaand - in baksteen opgetrokken - woonhuis annex praktijk bouwen, geïnspireerd op Villa Henny, het woonhuis van Carel Henny aan de Scheveningseweg in Den Haag. Dat pand werd ontworpen door H.P. Berlage, die ook het Beursgebouw van Amsterdam ontwierp. Het adres van de nieuwe dokterswoning was toen nog Stationsstraat 1.

Samen met tuin en koetshuis is het pand sinds 2001 een rijksmonument. Wie er nu binnenstapt en gebruik wil maken van het toilet, valt van de ene in de andere verbazing. Het is een toilet met fontein van blauw-wit aardewerk van Cauldon Works, Brown-Westhead, Moore & Co uit het Engelse Stoke-on-Trent. Het lijkt net iets te gewaagd om het toilet te gebruiken; alsof het om fragiel Delfts blauw gaat. In dit kleinste kamertje zie je ook de lampenfitting die bij de interieurstijl hoort en een bijzonder mechanisme om het raam op een kiertje te zetten. Zelfs de stang om het toilet door te spoelen, het laatste stukje van de doortrekketting, trekt aandacht, vanwege een steun aan de muur waar de stang door voert.

Ensemble
Of de toiletruimte ook heeft bijgedragen aan de status van rijksmonument, is niet duidelijk, maar zeker is dat de closetpot, het wastafeltje, de doortrekker, de lamp en het openingsmechanisme een ‘wauweffect’ teweegbrengen als je er voor de eerste keer binnenstapt. Het ensemble is voor Valkenswaard en omgeving beslist uniek te noemen. Natuurlijk is het hele pand bijzonder. Bouwstijl, glas-in-loodramen, hekwerk, dakpannen, deuren, ramen, lambrisering, alles van Huize Robijnenhof is bijzonder te noemen.

Altijd haast
Een oudeheer met klak wandelt langs het pand, enigszins voorovergebogen. Op de vraag: “Dokter Dagevos nog gekend?” kijkt hij verbaasd op. “Zeker weten, hij woonde hier. ’t Was ‘ne goeien dokter mar had altijd haast. Bende d’r al naar de wc gewist? De moeite werd.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie