Luister
muziek
13 april 2023 - 15:34
Deel dit artikel:

Fietscrossclub Valkenswaard is blij: 'Ambitie om Nederlandse wedstrijd te organiseren is gelukt'

Op zondag 7 mei aanstaande strijden ongeveer 700 rijders vanuit heel Nederland in Valkenswaard om de dagzege en om punten voor het NK, EK en WK BMX. In deze derde wedstrijd van een KNWU-competitie van acht Nederlandse wedstrijden staat de BMX-wereld aan de start bij fietscrossclub Lion d’Or.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Lion d’Or organiseerde vorig najaar een regionale BMX-wedstrijd en sprak daarbij de ambitie uit om een Nederlandse wedstrijd te willen organiseren. De KNWU was zodanig onder de indruk van de baan en de organisatie dat die ambitie al dit jaar kan worden gerealiseerd. Op zondag 7 mei 2023 strijden de rijders uit Nederland om de dagzege in de hoop op deelname aan de Nederlandse, de Europese en de wereldkampioenschappen BMX. In deze derde wedstrijd van een KNWU-competitie staat de Nederlandse BMX-wereld aan de meet bij FCC Lion d’Or aan de Monseigneur Smetsstraat in Dommelen.

Pluim

De baan heeft sinds vorig jaar een upgrade gekregen. Een groep vrijwilligers heeft onder andere het laatste stuk van de BMX-baan gerenoveerd en aangepast. Daarnaast is de startheuvel voorzien van een nieuw dak, zodat rijders bij slecht weer droog gebruik kunnen maken van het starthek.

Evert-Jan Haarhuis is trots op het resultaat. Hij behartigt alle belangen omtrent de vereniging, in relatie tot de gemeente Valkenswaard en het Eurocircuit. “De oplevering moet nog gedaan worden, maar we zijn heel blij met de aanpassingen. De gemeente heeft zeker een goede pluim verdiend, want de samenwerking was prima.”

Tevreden kijkt hij naar de pupillen die ondertussen met alle kracht over de baan crossen en luisteren naar de adviezen van de coach. “Twee jaar lang stonden de renners bij de start in de regen. Zonde. Zeker ook omdat onder de startheuvel veel techniek zit, die we gelukkig met veel pijn en moeite droog hebben weten te houden. Verder is het laatste stuk van het parcours voorzien van een toplaag gralux of cotswold. Nou moet het goed weer blijven, zodat het goed kan uitharden.” Voor het eerst sinds 2017 is er weer een nationale wedstrijd in Valkenswaard. Volgens de bond is de baan uitdagend genoeg geworden om in aanmerking te komen voor dit toernooi.

Toekomst

Op de vraag of er nog wensen voor de toekomst zijn, zegt Evert-Jan: “Er zijn nog steeds twee bochten van klinkers. Die zouden nog een keer moeten worden veranderd in asfaltbochten. Dat is net wat veiliger en de bandjes hebben meer grip.” De jurygebouwen zou Evert-Jan graag nog geschilderd hebben. Ze ogen wat onderkomen. Volgens hem ziet de gemeente gelukkig in dat de vereniging groeiende is. “Ook omdat het goed is voor de ontwikkeling van de fietser. Bovendien beweeg je je gemakkelijker in het verkeer als je hier op de baan fietst. Tenslotte maken we ons nog steeds sterk voor de aanleg van een pumptrack in het hart van het dorp, om de jeugd van de bank te krijgen en spelenderwijs met een stepje of wat dan ook actief te zijn op een bochtig circuitje. De gemeente denkt met ons mee.”

Fietscrossclub Lion d’Or werkt nauw samen met Doe-Week Dommelen. “Die week vindt nu hiernaast plaats op het terrein van TWC De Kempen. De materialen van Doe-Week staan opgeslagen in twee containers, die achter onze startheuvel staan. Waar mogelijk proberen we de samenwerking op te voeren”, aldus Evert-Jan Haarhuis.

Training en wedstrijd

Trainingen voor de meiwedstrijd zullen plaatsvinden op vrijdagavond 5 en zaterdag 6 mei. Op 7 mei zijn de wedstrijden. Een heel weekend BMX in Valkenswaard, dus. Iedereen is welkom. Op zondag wordt er 6 euro entree gevraagd aan volwassenen.

Tijdschema

  • Vrijdag 5 mei - trainingen - 18.30 tot 20.30 uur
  • Zaterdag 6 mei - trainingen - 14.00 tot 17.00 uur en 18.30 tot 19.30 uur
  • Zondag 7 mei - trainingen - 08.15 tot 10.45 uur - wedstrijd vanaf 11.00 uur

Graag nodigt het bestuur iedereen uit om te komen kijken naar spectaculaire wedstrijden en om te proeven van de gemoedelijke sfeer rondom een BMX-wedstrijd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie