Luister
muziek
05 November 2023 21:47
Deel dit artikel:

Noorderlicht met blote oog boven Brabant te zien

Het noorderlicht is zondagavond op verschillende plekken in onze provincie te zien. Het gebeurt niet vaak dat de roze gloed zo duidelijk met het blote oog waar te nemen is. "Dit is wel redelijk bijzonder, ja", zegt weerman Wouter van Bernebeek. Heb je het nog niet gezien? De komende uren is het noorderlicht waarschijnlijk nog af en toe zichtbaar.

Omroep Brabant
  / / Redactie
Advertentie

Van Bernebeek staat zondagavond met zijn camera bij de Kraaijenbergse Plassen in Cuijk. Daar legt hij de paars-roze gloed vast. "Je kunt hem bijna overal in Brabant nu wel zien. Tussen half zeven en zeven uur was er een piek, toen was het licht duidelijk te zien. Dat was heel bijzonder. Daarna was het af en toe weer terug, maar niet meer zo mooi als toen", vertelt hij.

De gekleurde gloed in de lucht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsen. Dat geeft roze en groene lichtverschijnselen. Van Bernebeek wist dat het noorderlicht er zondag aan zat te komen, dus is goed voorbereid naar Cuijk gegaan.

"Die elektrisch geladen deeltjes zijn twee dagen onderweg naar de aarde, dus we wisten al twee dagen dat er een kans was om het noorderlicht te zien. Hoe het uitpakt, is natuurlijk altijd even afwachten. Het weer moet bijvoorbeeld meezitten", zegt Van Bernebeek.

Het pakte goed uit, want op heel veel plekken in Brabant is het noorderlicht zondag te zien. "Het is redelijk bijzonder hoe goed het met het blote oog te zien is. Nou is de piek denk ik wel voorbij, maar als je geluk hebt kun je het vanavond of vannacht nog zien. Er kunnen nog pieken van vijf of tien minuten aankomen", weet de weerman.

Meerdere Brabanders hebben het licht zondagavond al gezien. Niels Sommers zag bijvoorbeeld rond kwart over zes het licht zo'n twintig minuten lang boven Nuland. "De kleur was echt sterk en bewoog soms zelfs een beetje", zegt hij.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie