Luister
muziek
20 januari 2022 - 09:47
Deel dit artikel:

Zoveel motorrijtuigenbelasting betalen we in Noord-Brabant

De verwachting vanuit het Rijk en de provincies is dat ze in 2022 6 miljard euro aan wegenbelasting zullen ontvangen. Dat is minder dan de inschatting voor 2021. De verwachting betreffende motorrijtuigenbelasting is dat deze dit jaar voor het Rijk lager en voor de provincies hoger zal uitvallen. Lees hieronder hoeveel motorrijtuigenbelasting we betalen per kwartaal in provincie Noord-Brabant.

valkenswaard24
  / Redactie
  • Beeld - Pixabay / Foto ter illustratie
Advertentie

Bovenstaand zijn de uitkomsten uit een onderzoek van de begroting van het Rijk en de provincies, uitgevoerd door het CBS. Een deel van de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) gaat naar het Rijk en een deel gaat naar de provincies. Het Rijk verwacht voor dit jaar 2,9 procent minder te innen dan de verwachtingen voor 2021. Belastingmaatregelen hebben hier een remmend effect op. Een voorbeeld van een maatregel is de (gedeeltelijke) vrijstelling van gedeeltelijk of volledig elektrische voertuigen. De provincies verwachten wel een stijging vanuit deze inkomsten. Er wordt een stijging verwacht van 2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Zes van de twaalf provincies verhogen de opcententarief voor 2022. Dat is het opslagpercentage wat iedere provincie zelf mag bepalen. Vijf provincies houden het tarief gelijk en in de provincie Zeeland wordt het verlaagd. Groningen is de duurste provincie: 640 euro voor 2022 voor een auto van 1.200 kilogram op benzine. In Zeeland is dit 608 euro en in de goedkoopste provincie, Noord-Holland, is dit bedrag 568 euro, voor een vergelijkbaar voertuig.

Noord-Brabant

In de provincie Noord-Brabant betaal je voor een benzinevoertuig van 1.200 kilogram 150 euro aan motorrijtuigenbelasting per kwartaal. Dat komt neer op 600 euro op jaarbasis.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie