Luister
muziek
01 September 2021 15:44
Deel dit artikel:

Frans was ooggetuige van dumping Wies Hensen: 'Busje had rolluiken aan zijkant'

Frans uit Dommelen was hoogstwaarschijnlijk ooggetuige van het achterlaten van het lijk van Wies Hensen, op 29 augustus 1989. Hij vertelt in De Politiepodcast uitgebreid over die avond en geeft bruikbare tips. Zo weet hij nog heel gedetailleerd te beschrijven wat hij gezien heeft. Ook kermisexploitanten komen aan het woord en vertellen in welk gezelschap Wies was.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Politie.nl
Advertentie

De politie pakt groots uit met een uitgebreide mediacampagne. Daaronder valt ook het publiceren van verschillende podcasts over de cold case. Iedere dinsdag verschijnt er een en deze week de tweede.

In die podcast komt Frans uit Dommelen aan het woord. Op 29 augustus 1989 laat hij tegen middernacht zijn hond uit. "Ik loop meestal naar hetzelfde veldje toe. Daar ben ik aan de rand gaan staan en heb de hond losgelaten. Op een gegeven moment komt er een auto uit de richting van Riethoven en rijdt richting Waalre (richting de Heikantstraat, red.). Tussen de struiken en bomen heen heb ik die zien stoppen. De lichten gingen uit en er werden deuren geopend. Een hoop gestommel in de laadbak. Na zo'n twee minuten zijn ze weer vertrokken zonder lichten aan te doen. Dat was al opvallend, want het was pikdonker. Dat kwam op mij verdacht over, maar ik ben niet gaan kijken." Dat vertelt Frans in De Politiepodcast. "Dat spoor moeten we heel serieus nemen", zegt Jeroen Snellen, coördinator van het coldcaseteam. "Wij denken dat die persoon de dumping heeft gezien."

Details van het busje

Het roept veel vragen op. Waarom is Wies bijvoorbeeld op die plek achtergelaten? En waren het daadwerkelijk de daders in dat busje? Frans weet het zeker. "Ze zijn op exact dezelfde plaats gestopt als waar ze 's morgens gevonden is", vertelt hij. "Ik heb een soort rolluiken aan de zijkant van dat busje gezien", zegt hij verder. Nieuwe informatie, dat nog niet bekend was bij het grote publiek. De kleur van het voertuig kan Frans niet benoemen en hij weet ook niet of er meerdere personen in de auto zaten. "Het maakte een beetje een rauw motorgeluid. Geen moderne auto voor die tijd. Al een veel ouder type." Het is waardevolle informatie voor het onderzoek van de politie.

Kermisexploitant Karel doet ook een boekje open over de cold case. Hij heeft belangrijke informatie. Samen met zijn vrouw heeft hij Wies nog gezien die bewuste avond op de kermis in Budel. "Jongens kwamen de draaimolen op en toen heb ik ze eraf gestuurd", vertelt Karel. Wies was bij die mannen. "Twee mannen. Die blonde en die donkere", voegt Karel toe. "Ik denk ongeveer 1,85 meter", zegt zijn vrouw. De politie vraagt zich nog altijd af wie die twee mannen waren. Hierover is nooit concrete informatie gegeven en gevonden.

Mensen uit omgeving Dommelen

Snellen van het coldcaseteam wil hier graag antwoorden op vinden. "Het meest voor de hand liggende scenario is dat ze is ingestapt bij een of meerdere jonge mannen, waarvan inwoners uit Budel zeggen dat ze niet uit Budel komen. Vervolgens wordt ze aangetroffen op een plek waarvan wij zeggen: 'Dat is een hele bijzondere plek, gezien de functie van de Loonderweg destijds'. De mensen die haar daar gedumpt hebben, hebben in ieder geval wetenschap van die omgeving", zegt Snellen. "Ze is gedumpt in een sloot in een klein bosgebied. Eigenlijk bij de eerste mogelijkheid om iets te dumpen buiten het zicht van de mensen. Honderd meter verder zou ook niet mogelijk zijn, want daar stopt het bos en zouden ze in het volle gebied zichtbaar zijn geweest. Dat geeft ons echt de overtuiging dat het mensen uit die omgeving zijn."

Tips delen

Volgens de politie zijn er al bijna honderd tips binnengekomen bij de politie. Informatie delen kan altijd bij de politie en schroom ook niet om dat te doen. Neem dan contact op met de medewerkers van het coldcaseteam van Oost-Brabant. Bel de gratis opsporingstiplijn 0800-6070 of mail naar coldcase@politie.nl. Je kunt ook anoniem tippen via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. Spreek je liever vertrouwelijk met iemand van het Team Criminele Inlichtingen, bel dan rechtstreeks het speciale nummer voor de cold case Wies Hensen: 040-2056466.

Wil je de volledige podcast beluisteren, klik dan HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie