Luister
muziek
07 December 2023 05:49
Deel dit artikel:

Waar is Wies? Alle feiten op een rij: 'We weten het even niet meer'

Op 17 augustus 2023 om exact 12.00 uur ging de website wieshensen.nl live. Vooral in het begin kwamen veel tips binnen. Totaal staat de teller nu op 34. Sommige zeer algemeen van aard, maar tien tipgevers noemen concrete namen. "Alle concrete tips stuurden wij, soms aangevuld met eigen speurwerk in openbare bronnen, door naar de politie", zeggen initiatiefnemers Joop en Sander.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

De laatste weken drogen de tips een beetje op en weten ze het als team wieshensen.nl even niet meer. "Wat kunnen we nog doen om mensen uit te nodigen nog eens in hun geheugen (en hun fotocollecties) te zoeken of met mensen uit die tijd over de zaak te praten?"

Op zoek naar nieuwe impulsen en inspiratie gaan ze de zaak in de komende periode opnieuw tegen het licht houden. Ze doen dat in drie stappen. In onderstaande blog zetten ze de feiten op een rij. Over twee weken gaan ze in op enkele mogelijke scenario’s: wat kan er gebeurd zijn? Op 8 januari volgt dan een blog met onze belangrijkste vragen aan het publiek én aan de politie; vragen die het onderzoek naar hun mening verder zouden helpen.

Ze beginnen met de feiten.

29 augustus 1989: Kermis in Budel

Op dinsdag gaat de 32-jarige Wies Hensen ergens tussen 18 en 19 uur vanuit haar woning aan de Anna van Saksenstraat naar de kermis in Budel. Wies hield enorm van de kermis. Het was iets waar ze maanden naar uitzag. Volgens zus Annelies ging Wies meestal van de ene kroeg naar de andere en liep ze ook regelmatig over het kermisterrein zelf.

Getuigen zagen Wies in het gezelschap van twee jongemannen.

Wies was een bekende verschijning, niet alleen in Budel maar ook in het uitgaansleven in Weert waar ze graag vertoefde. Gekleed in een leren jas, met zwarte laarzen en opvallende ringen en kettingen kwam ze graag ‘ruig’ voor de dag.

Meerdere getuigen zagen Wies op de kermis in het gezelschap van twee jongemannen. Geen van die getuigen herkende deze mannen. De politie gaat ervan uit dat ze niet uit Budel kwamen. Beide mannen werden geschat op midden tot eind twintig. Ze hadden een lichte huidskleur. Een van de mannen was 1,80m à 1,85m lang. Hij had opvallend blond en krullend haar tot op de schouders. Mogelijk was dat haar zelfs gepermanent of geblondeerd. De andere man was iets kleiner, hij had donker en volgens getuigen wat ‘borstelig’ haar.

Om 21.45 uur zijn Wies en de mannen bij de draaimolen

Het lijkt er op dat Wies en de twee mannen in een jolige stemming waren. Bij de draaimolen springt de blonde man zelfs in de draaimolen op een hobbelpaard. Exploitant Karel was er niet van gediend en stuurde het drietal weg. Dat was omstreeks 21.45 uur. Daarna zijn Wies en de mannen niet meer op de Budelse kermis gezien.

Lees hier de blog over kermisexploitant Karel.

Kermisexploitant / Blog | Strooks (wieshensen.nl)

23.45 uur. Een busje stopt op de Loonderweg

Zo’n 18 kilometer verderop in Dommelen laat een buurtbewoner tegen middernacht nog even zijn hond uit bij de Loonderweg, een achteraf gelegen weg waar je alleen komt als je er bekend bent.

Vanuit de richting Riethoven ziet hij een oud en lawaaierig busje aan komen rijden. Het busje stopt net op een plek die vanuit omliggende huizen uit het zicht ligt. Ook de getuige ziet niet goed wat er gebeurt, wel hoort hij deuren open en dicht slaan en gerommel in de laadruimte. Een paar minuten later rijdt het busje met gedoofde lichten weg richting Heikantstraat. Pas over de Dommel gaan de lichten aan.

De buurtbewoner kon niet het merk, het type of de kleur van het busje onderscheiden. Wel meent hij te zien dat aan de rechterkant een soort rolluik zit, of iets wat daar op lijkt. Naar zijn gevoel gaat het om een al wat oudere bus. Niet te missen was dat de motor van het busje heel veel herrie maakte.

30 augustus: 08.00 uur in de ochtend

Vanwege de regen stoppen twee fietsers op weg naar hun werk om hun regenpak aan te trekken. Het is exact de plek waar de avond ervoor de getuige het busje zag stoppen. De twee fietsers doen een verschrikkelijke ontdekking. In de berm in de sloot ligt het naakte lichaam van een vrouw. Ze waarschuwen de politie die onmiddellijk de plek afzet en een onderzoek start.

Sporenonderzoek

Het lichaam van Wies ligt in de sloot in de berm. Ze heeft alleen nog haar witte sportsokken aan. Om haar heen liggen haar spijkerbroek, leren bodywarmer, een aansteker van het Budelse cafe Lucky Bar en één laars. De linker laars ontbreekt en is ook nooit teruggevonden. Aan een van de vingers van de vrouw vindt de politie een ring met de initialen M.L.H.: Marie-Louise Hensen, de officiële naam van Wies.

Met behulp van folie haalt de politie sporen van het lichaam en de kleding van Wies. Ook worden bandensporen veiliggesteld én schoensporen, vermoedelijk van het merk Adidas.

Onderzoek wijst uit dat Wies door verstikking om het leven is gekomen. Haar portemonnee en contant geld heeft Wies nog bij zich, waardoor de politie roof als motief uitsluit.

In 1989 zocht de politie de dader in eerste instantie vooral in Budel, met name door de aangetroffen aansteker van een café in Budel én door een anonieme tip die in de richting van enkele mannen uit Budel wees. Later blijkt dat die mannen het niet geweest kunnen zijn. In 2019 geeft de leider van het coldcaseteam aan de dader eerder in Valkenswaard en omgeving te zoeken.

2019: het NFI ontdekt een bruikbaar DNA-spoor

In 2019 krijgt het NFI de vraag om de in 1989 vastgestelde sporen nog eens met nieuwe technieken te bekijken. Het NFI slaagt erin een bruikbaar DNA-profiel te maken. Gezien de plekken waarop dat DNA werd aangetroffen gaat de politie ervan uit dat het om het DNA van de dader gaat. Die plekken maakt de politie zelf niet bekend. Uiteraard checkt de politie of het aangetroffen DNA voorkomt in de databanken in Nederland. Ook in de databanken in Duitsland en België wordt gezocht. Het levert helaas geen match op. Ook wordt het DNA-profiel vergeleken met het DNA van enkele mannen die in 1989 werden gearresteerd. Ook hier geen match.

De journalisten Chiel Timmermans en Bart-Jan van Rooij van het Eindhovens Dagblad schrijven op 28 augustus 2021 over de zaak. Ze spreken onder meer met Vera, de tweelingzus van Wies. Zij meldt dat agenten haar toevertrouwden dat er bloeddruppeltjes van een onbekende man zijn gevonden op Wies haar hand, achter op haar broek en op haar sok. In hetzelfde artikel geven de journalisten aan dat het coldcaseteam uitgaat van een seksueel motief. Maar verkracht is Wies waarschijnlijk niet.

2021: een ongekend publiciteitsoffensief

Openbaar Ministerie en politie besluiten in 2021 een groot publiciteitsoffensief te starten. Doel is dat mensen weer over de zaak gaan praten en met nieuwe namen van verdachten komen. Als die nieuwe namen komen, kan de politie hun DNA vergelijken met het gevonden DNA.

Met toestemming van het Openbaar Ministerie zet de politie een uniek middel in. Op de Budelse kermis staat 4 dagen een Mobiel Media Lab van de politie waarin bezoekers door een Virtual Reality-bril kunnen kijken naar de plaats delict. Ook verschijnen een vierdelige podcastserie en een interactief filmpje op YouTube. Daarnaast werden nog folders en flyers verspreid. Op de website van de politie verschijnt een speciale pagina politie.nl/wieshensen. Dankzij de campagne kwamen zo'n 200 nieuwe tips binnen. Helaas hebben die tips nog niet tot de oplossing van de zaak geleid. Het betekent dat de mannen die verantwoordelijk zijn voor de dood van Wies nog steeds vrij rondlopen. De laatste update van de pagina dateert van 21 augustus 2021. Dat wil niet per se zeggen dat het onderzoek vastzit. Maar heel hoopvol is het niet.

Ook op de website wieshensen.nl lijkt het alsof de tips wat opdrogen. De tips en soms discussies op social media naar aanleiding van onze blogs geven ons het gevoel dat er mensen zijn die meer weten. In 2021 zei Jeroen Snellen, op dat moment coördinator van het coldcaseteam van de politie Oost-Brabant, in de media dat hij ervan overtuigd is dat er in de regio mensen moeten zijn die meer weten over de zaak Wies Hensen, maar die zwijgen. Jeroen kent, anders dan wij, uiteraard alle inhoudelijke details van de zaak. Maar ook wij kregen de afgelopen vier maanden exact datzelfde gevoel. Er zijn mensen die meer weten. Misschien denken zij dat wat ze weten niet relevant is voor de zaak. Of ze weten meer maar durven daar niet mee naar buiten te komen. Al die mensen nodigen we uit met informatie te komen. Anoniem, dat mag.

Deel 2

Deel 2 van deze blog verschijnt op 14 december. Wat kan er die avond gebeurd zijn tussen 21.45 uur, het moment dat Wies en de twee mannen op de kermis werden weggestuurd, en 23.45 uur, het moment dat een man uit Dommelen een oud bestelbusje zag stoppen aan de Loonderweg. In die blog werken ze een aantal mogelijke scenario’s uit. Iedere week publiceren Joop en Sander een nieuw scenario.

Heb je zelf een scenario dat je met ons wilt delen? Zet het op papier en mail het aan info@wieshensen.nl. Wil je hulp bij het op papier zetten, bel dan met 06 21540213. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie