Luister
muziek
15 Juni 2024 20:29
Deel dit artikel:

Officieel geopend: Basketballers en skaters dolgelukkig met nieuwe faciliteiten bij De Wedert

Onder een stralende zon openen kinderburgemeester Billy de Wit en wethouder sport- en jeugdzaken Rens Pijnenburg zaterdagmiddag zowel een nieuw basketbalveld als een nieuwe skatebaan in Sportpark De Dries. Een aanwinst voor de jeugd.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Een groot bord is vanuit de verte al zichtbaar. Het vermeldt de officiële opening van de skatebaan en het basketbalveld, vlakbij Sportcentrum De Wedert. Op het terrein is het een drukte van belang. Vooral veel jongeren rennen rond, eten popcorn of zelfs al een frietje. Veel kinderen bewegen zich voort op een stepje. Op de skatebaan zelf springen jongeren in het rond alsof ze aan hun skateboard gekleefd zitten. Capriolen worden uitgehaald in de lucht en hier en daar schuift iemand over een schuine pijp alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Pieterse en Linsen

Kraampjes langs de zijlijn maken er een feestelijke bedoening van. De gemeente Valkenswaard is samen met basketbalvereniging Falcons en de initiatiefnemers voor de skatebaan gastheer van deze bijeenkomst. Intussen staat Henk Pieterse aan de microfoon op het basketbalveld. Hij is onder meer bekend van de Stichting Pest Mij Maar, en zijn sombere leven verandert 180 graden als hij in aanraking komt met het basketbal. Het is tegen 13.00 uur als Henk de drie dansgroepen van La Toya op het basketbalveld uitnodigt voor enkele dansdemo’s. Terwijl Geerten Linsen van de dansschool zeer trots langs de zijlijn staat, tonen drie dansgroepen de prachtigste dansen, zoals Valkenswaard dat inmiddels van hen gewend is.

Hierna neemt Bastiaan Waterreus de microfoon. Hij is samen met Jaap de Win initiatiefnemer van het nieuwe basketbalveld. Bastiaan heet iedereen welkom. “Dit is voor ons een heel bijzondere dag”, zegt hij, en dankt de bezoekers die in groten getale zijn toegestroomd. “Drie-en-een-half jaar zijn we bezig geweest om dit te realiseren”, zegt hij en geeft het woord aan wethouder Rens Pijnenburg. “Fantastisch om te zien dat het zo druk is en dat het zo’n heerlijk weer is”, aldus de wethouder, die samen met kinderburgemeester Billy de Wit enkele vragen afvuurt op de beide initiatiefnemers. Wat heeft jullie geïnspireerd om dit project te starten? “We waren eens herinneringen aan het ophalen over vroeger, toen er bij de LTS nog twee mooie basketbalvelden lagen. Daar heb ik heel veel tijd doorgebracht”, zegt Bastiaan, “en dat misten we in de gemeente. Toen zijn we een petitie gestart.”

Rijzige gestalte

De kinderburgemeester vraagt of hier ook officiële wedstrijden gespeeld kunnen worden. Volgens Bastiaan is dat zeker mogelijk. “De maten van het veld en de baskets zijn volgens de officiële afmetingen en we hebben zelfs extra lijnen laten zetten omdat drie tegen drie basketballen tegenwoordig heel populair is.”, zo luidt het antwoord. Dan komt basketballer Fargie van Gorp aangetreden. Hij maakt indruk vanwege zijn rijzige gestalte en is gekleed in basketbaltenue. Fargie geeft instructie hoe de wethouder bij de basket moet gaan staan terwijl hij een bal hoog in de lucht houdt. Even later komt de speler met een vaart op de wethouder af, grist de bal uit zijn handen en dropt die in een snelle beweging succesvol in de basket. Aan de andere zijde van het veld krijgt de kinderburgemeester dezelfde rol: ze houdt haar hand hoog in de lucht, houdt de bal vast en Fergie grijpt de bal om er vervolgens mee te scoren. Tenslotte springt Fergie over een kind heen terwijl hij opnieuw een basket bestormt en scoort.

Daarna verplaatst het gezelschap zich naar de skatebaan die ernaast ligt. Rick Jansen neemt de microfoon ter hand en opnieuw krijgen de wethouder en de kinderburgemeester de gelegenheid het publiek toe te spreken. Ook worden vragen gesteld aan Rick en hij vertelt: “Ik zag dat er veel vraag naar skaten was, maar dat er geen baan was. Twee groepen zetten zich destijds in om een baan te realiseren. Maar de krachten werden gebundeld en vanuit passie zijn we samen dit project gestart, met deze mooi baan als resultaat. Gelukkig hebben we op de gemeente heel veel fijne mensen zitten die verstand hebben van de locaties en zijn we blij dat de baan hier is komen liggen, naast het basketbalveld en bij de voorzieningen van De Wedert.”

Rode lint

Dan nemen de kinderburgemeester en de wethouder plaats op een hoog platform van de skatebaan en houden ze beiden een rood lint vast. Vanuit een andere hoek komen enkele stuntskaters omlaag gesuisd om vervolgens de hoogte in te vliegen met de skatestep, dwars door het rode lint heen. Hiermee is de officiële opening van de skatebaan een feit. Er volgt een demo van de steppers en de skaters, terwijl op het basketbalveld een clinic wordt gegeven door Henk Pieterse. Als hij na afloop hiervan zijn handtekening plaatst op een shirt, een schoen en op een bal, wordt ernaast met het skateboard en de step veel indruk gemaakt op het publiek.

Sportpark Den Dries is verrijkt met twee schitterende accommodaties, al moeten ze nog wel op de aanwijzingsborden worden aangegeven, naast AVV, HOD, TVV, SV Valkenswaard en al die andere.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie