Luister
Live
8 juni 2021 - 06:02
Deel dit artikel:

Vijftig jaar NRV Eurocircuit: zonder vrijwilligers geen rallycross

In het jaar dat het Eurocircuit haar 50-jarig jubileum viert, past beslist ook een ode aan al die vrijwilligers, nu en in het verleden, die de rallycross mogelijk maken. Want zonder vrijwilligers geen rallycross. Sterker nog: zonder vrijwilligers is bijna geen enkele tak van autosport mogelijk is. Of het nu gaat om de baan officials, de wedstrijdleiding, de Technische Commissie en de tijdwaarneming, of om de mensen die het gras maaien, de baan op orde houden of de kantine schoonmaken. Zonder hen geen rallycross.

valkenswaard24 / KNAF Magazine • Beeld - Dominique Bex

Door de Coronabeperkingen konden er dit jaar alleen nog maar vrije trainingsdagen worden georganiseerd op het Eurocircuit. Maar ook daarvoor zijn al snel zo’n 25 vrijwilligers nodig. Tel maar even mee: De wedstrijdleider en zijn assistenten, 8 baanposten met elk twee officials, twee man voor de technische keuring en de geluidsmeting, officials op de interventievoertuigen, een corona-coördinator, iemand aan de poort en een dame bij de toiletten, een paddock coördinator, een of twee fotografen en een afvaardiging van het bestuur van de NRV als overall verantwoordelijke. En dat is alleen nog maar tijdens een vrije training, waar tot nu toe niet meer dan zo’n 30 auto’s konden worden ingeschreven. Voor de Clubwedstrijden, die hopelijk snel weer mogen worden georganiseerd, zijn nog wat meer vrijwilligers nodig, laat staan als er weer echte NK- of EK-wedstrijden georganiseerd kunnen worden. Daar zijn van voorbereiding tot nabeschouwing tientallen vrijwilligers druk mee.

In het zonnetje
Terecht zette het blad Autovisie vorige maand Hans Heuvelmans als wedstrijdleider van het jubilerende Eurocircuit in het zonnetje. Daarmee fungeerde Hans als boegbeeld voor de NRV en de rallycross. Maar in feite stond hij model voor alle vrijwilligers, waarvan er een aantal vanaf het begin aan het Eurocircuit en aan de sport verbonden is.
Neem de 65-jarige Franz Kaiser, die in het seizoen meerdere dagen per week op het Eurocircuit te vinden is voor allerhande klussen. Een duizendpoot, die net zo makkelijk op de tractor springt om de baan te vegen, als de keuken in duikt om frikandellen te bakken. Hij heeft de liefde voor de autosport meegekregen van zijn vader, die jarenlang hoofd-official binnen de KNAF is geweest. Franz zelf is maar liefst 17 jaar wedstrijdleider op het Eurocircuit geweest, totdat hij vond dat hij daarvoor niet scherp genoeg meer was en het tijd werd voor een opvolger. Kaiser is zo’n man die je niets wijs maakt over de rallycross.

Meer dan 50 jaar actief
Een andere vrijwilliger die niet weg te denken is van het Eurocircuit, is Leo Balmer (75). Zijn Bestuursfunctie van de NRV heeft hij inmiddels opgegeven, hoewel hij als adviseur van het Bestuur nog alle vergaderingen bijwoont. Ondanks zijn respectabele leeftijd is hij nog wekelijks meerdere keren op het Eurocircuit te vinden, waar hij vanaf de aanleg bij betrokken is. Meer dan 50 jaar is Leo als vrijwilliger een drijvende kracht achter de NRV geweest. Bovendien is hij vanaf de oprichting van KNAF actief binnen de autosport federatie, waar hij nog altijd een functie heeft binnen de sectie Rallycross. Jarenlang was hij Bestuurslid van de NRV en van de Stichting Exploitatie Eurocircuit. Hij kent iedere vierkante centimeter van het circuit, kent alle rijders van nu en van toen en hun streken. Als hij anekdotes begint te vertellen kun je er gerust bij gaan zitten, want Leo is een wandelend Eurocircuit geschiedenisboek. Zoals de meeste ouwe trouwe vrijwilligers.

Omdat ik het leuk vind
Zo ook de 69-jarige Pierre Sprengers, ook al meer dan 25 jaar vrijwilliger op het Eurocircuit. Als Hoofd Baanofficial en Safety Officer heeft hij een cruciale rol bij de organisatie van wedstrijden. Maar ook bij de vrije trainingen is Pierre altijd van de partij en houdt hij alles in de gaten vanuit de Nissan pick-up van het Eurocircuit. Hij sleept gecrashte auto’s af met de pick-up of met de loader. En tegelijkertijd houdt hij de paddock in het oog én zijn baan officials. En oh wee als een rijder even wat te veel gas geeft in de paddock, dan krijgt-ie meteen met Pierre te maken. Overigens is hij ook doordeweeks op het circuit te vinden, vaak samen met zijn broer Frans. Om het gras te maaien en de karpers in de vijver te voeren, of voor allerlei andere klussen. Op de vraag waarom Pierre al meer dan 25 jaar zoveel vrije tijd in het Eurocircuit steekt, terwijl het toch ook graag een rondje golf speelt, antwoordt hij zonder aarzelen: “gewoon omdat ik het leuk vind.” En dat laatste geldt evengoed voor Gijsbert Zijpveld, Chrit Konings, Jordy Schepers en al die andere fanatieke baan officials, waar altijd op gerekend kan worden. Het officials team van NRV Eurocircuit telt zelfs drie dames, waarvan de altijd actieve Janneke van der Lans-van der Zwet bijna geen training of wedstrijd voorbij laat gaan.

Vader en zoon de Visser
En als er te weinig vrijwilligers staan ingeschreven om een evenement door te kunnen laten gaan, dan zijn enkele telefoontjes vaak genoeg om een oplossing te vinden. Zo hoeven vader Sjakko en zoon Sjoerd de Visser uit Sluiskil, beiden actief rallycrosser, er geen seconde over na te denken als ze worden gevraagd om samen als officials een baanpost te bemannen. Als de agenda het even toelaat (want vader Sjakko is ook nog actief bij de lokale vrijwillige brandweer) dan rijden ze zonder problemen in hun camper een kleine twee uur naar het Eurocircuit. En ’s avonds terug richting Terneuzen. En met een lachend gezicht. Alles voor de club. Alles voor de rallycross.
Evengoed zijn er vrijwilligers die al vele jaren vanuit de omgeving van Rotterdam naar het Eurocircuit komen om de handen uit de mouwen te steken. Of fotograaf Remond Verloop die de perscontacten onderhoudt en helemaal uit de omgeving van Amersfoort komt. De vrijwilligers komen dus zeker niet alleen uit de buurt van Valkenswaard. Dat geldt overigens wel voor vrijwilligster Dominique Bex, die de foto’s voor dit artikel maakte.

Nooit genoeg handen
Hoewel NRV Eurocircuit zich gelukkig mag prijzen met een vaste club van trouwe vrijwilligers, zijn er eigenlijk nooit genoeg. Zo is er altijd plaats voor nieuwe baan officials. Marcel Lambrechts, ook al jaren actief als bestuurslid van de NRV en binnen de sectie Rallycross, onderzoekt in dit verband of er een mogelijkheid is om samen met de Belgische rallycross organisaties gezamenlijke een soort van Benelux OCA voor de rallycross op te zetten. “Samenwerking binnen de Benelux is voor de sport sowieso een aandachtspunt. En niet alleen op gebied van officials, maar bijvoorbeeld ook als het gaat om jeugdopleiding en wedstrijdorganisatie”, benadrukt NRV-voorzitter Walter van de Ven. “Bij het organiseren van evenementen heb je altijd handen tekort en dan is het natuurlijk prachtig als je elkaar in Benelux-verband kunt helpen.”
Want één ding is zeker, zonder vrijwilligers kan er niet worden gereden, kunnen er geen evenementen worden georganiseerd. Dus ben je geïnteresseerd en wil je de rallycross van heel dichtbij beleven, meld je dan aan als vrijwilliger bij NRV Eurocircuit.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug