Luister
Live
2 augustus 2021 - 11:08
Deel dit artikel:

Driving Valkenswaard International (DVI) zeer indrukwekkend om te zien

Werd vorig jaar Driving Valkenswaard International (DVI) uitgesteld, dit jaar zijn de wedstrijden in volle glorie gehouden aan de westzijde van de Maastrichterweg, aan de Schafterdijk. Weliswaar zonder publiek, maar het spektakel van de zaterdag was er niet minder om.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

Het menevenement, op het terrein van Boyd Exell Equestrian, inwoner van Borkel en Schaft, duurt van 28 juli tot en met 1 augustus en trekt de internationale top van het twee- en vierspanrijden met dressuur, marathon en vaardigheden. Tijdens de zaterdag vindt de marathon plaats, waarbij snelheid een grote rol speelt.
Op het voorterrein van het officiële parcours krioelt het van de levensgrote paardentrailers. Kleinere dubbelassers zijn geladen met paardentuig, voeding, emmers en zo al meer. Sommige menwagens zijn ingepakt en staan tussen de trailers in. Grote witte tenten staan opgesteld om onderdak te verlenen aan mens en dier. Even verderop aan de Schafterdijk is de uitgang van het wedstrijdterrein. De combinaties paarden, menner, groom (assistent) en menwagen komen heel rustig aangelopen en er vindt een laatste uitcheck plaats. Soms hebben de paarden nog het schuim op de mond of op hun lichaam, van de inspanningen die ze verricht hebben. De menwagens zitten vol modder.

Veel geschreeuw

Dan komt de hoofdingang in zicht. Behalve een parkeerterrein voor personenauto’s staat er een container waarbij de pers zich kan aanmelden. Op een hoofdpad staan verkeersregelaars die elke toevallige bezoeker moeten teleurstellen. Richting de wedstrijdterreinen staat links een serie dikke palen in het water. Het is duidelijk te zien dat een span paarden hier doorheen moet. Dames en heren met wedstrijdformulieren staan in de buurt. Soms zitten ze in het gras, soms staan ze op een stoel om goed overzicht te hebben. Op de achtergrond rijden de tweespannen die klaar zijn. Zodra een fluitje hoorbaar is, komt er met duvels en geweld een tweespan aangereden. Het is wat angstaanjagend als je het geschreeuw van de menner en de groom hoort. Dan naderen de paarden de palen die naast het water staan en kriskras snellen ze er tussendoor. Met grof geweld rijdt het span het water in en men blijft maar schreeuwen, om de paarden nog meer aan te sporen om vaart te maken. Een minuut later zijn de hindernissen genomen en rijdt het tweespan naar de volgende hindernis.

Op ’n tweede terrein - eveneens met een waterbassin - staat Ludo Hertroijs, de voorzitter van Driving Valkenswaard International (DVI.) Samen met zijn vrouw bekijkt hij op afstand tevreden de verrichtingen van de paarden met op de koetsen de bestuurders. “Het gaat helemaal naar wens. Uit de hele wereld zijn de deelnemers naar hier gekomen. We hebben maar liefst 315 paarden op stal staan. Heb je gisteren het dressuur toevallig ook gezien? Dat was ook prachtig om naar te kijken.” Veel mensen dragen een bodywarmer waarop de naam van de rijders is geborduurd of gedrukt. Dan arriveert weer een tweespan. Weer is het even wennen dat er zo geschreeuwd wordt en al snel gaan de paarden chaotisch - zo lijkt het voor een buitenstaander - door het spattende water. Gespannen kijkt de menner voor zich uit, hanteert behendig de leidsels terwijl de groom geroutineerd stuurt op de achterplank. De oren van de paarden staan omhoog, de hoeven bonzen telkens weer op de zompige grond en als je er zo kort bij staat is het best bloedstollend om te horen en te zien.

Over de heuvel

Het evenement ontvangt naast deelnemers en entourage geen publiek. Dat is te merken. Er is nauwelijks vertier, geen eetkraampjes op een rij of verkooppunten met snuisterijen, kleding of andere producten die met de paardensport te maken hebben. De speaker kondigt op hindernis 8 weer een nieuwe kandidaat aan en het schaarse publiek - medewerkers van de tweespannen - staan geduldig te kijken naar wat komen gaan.

Verderop is een heuvel, die zichtbaar is vanaf de Maastrichterweg. Een jurylid in lange regenjas staat er bovenop en slaat de menners gade die naar boven komen. Bovenop worden nog enkele wendingen gemaakt en dan trekken de paarden hun koets naar beneden, waar opnieuw een schijnbaar ongeordend parcours wordt afgelegd tussen de palen door. Met een hoop geschreeuw worden de laatste meters in zo hoog mogelijke tempo afgelegd en wordt de tijdmeting gepasseerd. Dit lijkt het einde van deze hindernisbaan, want op hun gemak gaat het gezelschap terug.

Veel van de mensen op het terrein hebben een speciaal vervoermiddel bij zich. Al gauw blijkt dat ze tot de entourage van de menners behoren. Chauffeurs, verzorgers en noem maar op. Je ziet veel dure terreinfietsen, uitermate geschikt voor deze terreinen. Anderen hebben een stepje met brede banden of een elektrische scooter waarmee van de ene naar de andere hindernis gereden kan worden. Hier en daar staat een persfotograaf die herkenbaar is aan het paarse hesje met de tekst ‘media’. Deelnemende menners en hun rijknechten hebben geen uniform zoals bij het individuele dressuurpaardrijden. Vaak volstaat een spijkerbroek en de gekleurde bodywarmer. Iedereen draagt een helm en soms hebben de paarden een hoesje over hun oren in de kleuren van de bodywarmer. Bij één van de hindernissen valt een knalgeel balletje van een paal. De koets heeft de paal aangeraakt, het balletje is gevallen. Dat zal zeker strafpunten opleveren. Hoog boven de hindernis toornt de vlag van Met Je Hart, daar geplaatst met medewerking van Ilse Staals, die zich ook onder de aanwezigen heeft geschaard.

Vierspannen

Bij de uitgang krijg je de gelegenheid om even de spannen van dichtbij te bekijken. Dan blijkt maar weer eens hoe machtig de paarden zijn, hoe prachtig het tuig is en hoe sterk de menwagens moeten zijn om de grote krachten te kunnen weerstaan als ze door de paarden over het terrein worden getrokken, met vaak zeer korte wendingen. Op afstand worden de vier-spannen klaar gemaakt voor het laatste programmaonderdeel van deze dag, Je hoeft geen verstand van deze sport te hebben om onder de indruk te raken van hetgeen zich in Borkel en Schaf allemaal afspeelt. Ondanks de afwezigheid van publiek is het een evenement om nooit te vergeten.

In de internationale menwedstrijd heeft Nederland hoge ogen gegooid, zo meldt het KNHS. Meer daarover LEES JE HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug