Luister
muziek
15 mei 2023 - 08:05
Deel dit artikel:

In beeld: Dag vol sfeer en feest bij clash tussen De Valk en SV Valkenswaard

Er is lang naar uitgekeken en veel over geschreven: de match van het jaar tussen VV De Valk en SV Valkenswaard. Deze vond plaats op zondag 14 mei 2023 en de lauwerkrans werd voor SV Valkenswaard. Het was een dag vol sfeer. Valkenswaard24 doet verslag.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Al in de vroege ochtend zijn talloze vrijwilligers in de weer op het voetbalterrein van De Valk aan de Bosstraat. Dikke slangen lopen van een biertankwagen naar de tap in de kantine. Parasols worden open geklapt en in de witte tent wordt alles klaargemaakt om de gasten vanmiddag te voorzien van een natje en een droogje. De deuren van de kassahokjes staan al open en geel-zwarte slingers worden opgehangen. De spanning is al enigszins voelbaar, want op het terrein van de tegenstander kan SV Valkenswaard vandaag kampioen worden en daarmee verder spelen in de 1ste klasse.

Blauwe rook

Ook Valkenswaard heeft de nodige voorbereidingen voor de derby getroffen, zo blijkt om twee uur. De supportersvereniging V-side verzamelt zich bij basisschool De Smelen. Uiteraard gehuld in het shirt van de club. Een grote trom wordt op een rollator aangevoerd en ook een kleine militaire trom is er bij om stemming te brengen. Door V-side-voorzitter Tijn Schrijvers wordt het eerste busje blauwe rook geopend. Ondanks moederdag staan meerdere moeders bij de groep, evenals opa’s, oma’s en andere belangstellenden. De stoet trekt naar het voetbalterrein onder luid geschreeuw. Er wordt een 35-meter lang spandoek meegedragen, dat straks op het veld wordt opgehangen. Even voor half drie trekt de supportersclub het Valkterrein binnen.

Het is behoorlijk druk langs de lijn. Je hoort hier en daar zeggen dat er zeker duizend bezoekers zijn, waaronder de burgemeester en de sportwethouder. Het publiek staat niet alleen langs de lijn, maar ook de tribune zit vol. Even worden nog wat balletjes getrapt en de beide trainers Maurice Hendriks en Ronny Everaerts geven wat laatste aanwijzingen. Dan verdwijnen alle spelers via de glazen koepelgang naar binnen en klinken uit de luidsprekers wat onverstaanbare woorden van de speaker. Mascotte Falco 31 verschijnt op het terrein en in het publiek worden de eerste glazen en flessen bier aangerukt. Na een welkomstwoord van de Valk-voorzitter treden de arbiters binnen en de spelers van de beide clubs. Na de ceremonie van tossen en handen schudden trapt de thuisploeg af en begint onder een warme zon de clash van het jaar.

Kampioenstitel binnen

Het publiek lijkt geen seconde te willen missen van hetgeen zich op de grasmat afspeelt. Er wordt geroepen, soms geschreeuwd en de 22 spelers zorgen voor een vermakelijk spel. Achter de goal aan de noordzijde hangen enkele bescheiden spandoeken in de kleuren geel en zwart. Aan de overzijde is inmiddels het 35-meter lange spandoek bevestigd en op de achtergrond blijven luide tromslagen klinken. De eerste helft van de wedstrijd eindigt in 0-0 en na een kwartier wordt het spel hervat. In de 59ste minuut scoort De Valk en uiteraard wordt er luid geklapt en gejuicht voor de thuisploeg. De Uilen daarentegen worden er stil van. Maar dat is van korte duur: in de 71ste minuut scoort de gastploeg en meldt het scorebord 1-1. Deze uitslag is voldoende voor Valkenswaard om de kampioenstitel binnen te halen. Er wordt langs de kant wat rookvuurwerk afgestoken en tien minuten later scoren de 'Bosuilen' de 1-2. Na een relatief lange blessuretijd eindigt de wedstrijd in 1-2 en mag SV Valkenswaard zich kampioen noemen.

Er is teleurstelling bij VV De Valk en trainer en spelers van SV Valkenswaard worden overdonderd met gelukwensen, bloemen, feestpetjes en kampioensshirts. Champagne spuit uit de flessen en de stemming is uitgelaten. Een vertegenwoordiger van de KNVB spreekt de winnende ploeg toe en bedeelt alle spelers met een medaille. Ook de voorzitter en de ere-voorzitter van de winnende ploeg nemen het woord. Daarna gaat de trofee - de kampioensschaal - over van de ene naar de andere speler. De kasteleins van de sportkantine zetten alle zeilen bij om iedereen van drinken te voorzien en even later gaat het winnende gezelschap onder begeleiding van de V-side naar een party cabrio bus die aan de Bosstraat geparkeerd staat. De spelers en verzorgers nemen plaats in het voertuig terwijl de jeugd in een ellenlange huifkar stapt. Met geel-blauwe rook en tromgeroffel trekt het gezelschap, uitgewuifd door vele aanhangers, richting Markt. Onderweg hangen mensen uit het raam en zwaaien, of staan op de stoep om het spektakel gade te slaan. Enkele voetballers zijn op het dak van de bus gekropen en zwaaien geestdriftig met hun clubvlag.

Polonaise

Bij het voormalige gemeentehuis is weer veel publiek samengestroomd en als de voetballers het bordes hebben bestegen, komt ook sportwethouder Rens Pijnenburg de trap op en feliciteert namens de gemeente SV Valkenswaard met het kampioenschap. Tegen 18.30 uur klinkt vrolijke muziek uit de luidsprekers en wordt de polonaise ingezet. De stemming is uitgelaten. Het draaiboek vermeldt een zegerit via de Statie, de Valkenierstraat en de Carolusdreef richting Uilennest op het sportpark. Als een politiewagen passeert, gaan de sirenes even aan, als felicitatie vanuit de bewakers van de openbare orde.

Eenmaal gearriveerd in de kantine van de kampioenen, spreekt voorzitter Ruud van Dijk alle aanwezigen toe, feliciteert de voetbalclub met het behaalde resultaat en roept enkele sterfiguren van de vereniging even naar voren.

Tegen 20.00 uur wordt het feestgedruis voortgezet, ondanks moederdag en de voetbalwedstrijden van Feyenoord en PSV van deze dag.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie