Luister
muziek
9 januari 2024 - 08:33
Deel dit artikel:

De grootste verrassingen tijdens de eerste helft van het seizoen in Eredivisie

De feestdagen zijn ook voor de voetbalwereld een periode waar voor de sporters rust wordt ingebouwd. Het seizoen van Eredivisie zit op de helft, tijd om een balans op te maken. PSV staat oppermachtig aan de leiding na een legendarisch aantal overwinningen.

valkenswaard24
  / Betaald artikel
  • Beeld - Foto ter illustratie
Advertentie

Vlak voor de winterstop zette het AZ nog te kijk met een 0-4 overwinning. De 0-3 stond al na 16 minuten op het scorebord.

De kracht van PSV

Dat PSV een van Nederlands sterkste teams is, zal voor de voetballiefhebber geen geheim zijn. Maar niet dat ze op het einde van de eerste seizoenshelft zouden leiden met een voorsprong van 10 punten op achtervolger Feyenoord. En nog meer voetbal nieuws is dat ze dit gepresteerd hebben met 16 overwinningen op rij in evenveel speeldagen die het seizoen tot nu toe telt. PSV is op weg om zijn eigen record, uit 1987/1988 van 17 overwinningen op rij, te verbreken.

Ze ontvangen Excelsior, de nummer 12 op ranglijst, op eigen veld in Eindhoven voor de eerste wedstrijd na de winterrust. Op papier een haalbare zaak, maar voetbal is zo onvoorstelbaar dat een verrassing nooit uitgesloten is. Maar winnen ze deze wedstrijd blijft de kans op een ononderbroken reeks van 18 overwinningen reëel. De volgende match is tegen Utrecht, die eindigden net één plaatsje na Excelsior bij het ingaan van de winterstop. Maar hoe de recordpoging ook uitdraait, de Boeren zijn de gedoodverfde competitiekampioen voor dit lopende seizoen.

Ajax: de club die voor de grootste verrassingen zorgde

Ook Ajax zorgde voor een verrassing van formaat tijdens het eerste gedeelte van het seizoen. Eind oktober stond de 36-voudige landskampioen op de laatste plaats van de Eredivisie. Het liep al niet te best tijdens het begin van de competitie, maar de pandoering van 0-4 van aartsrivaal Feyenoord deed geen goed aan de moraal. Toen PSV de genadeklap uitdeelde met 5-2 was de plaats als hekkensluiter een feit.

Als het tij niet vlug zou keren zou dat wel eens kunnen uitdraaien op play-offs om wel of niet naar de keukendivisie te degraderen. Het was een historisch moment in de voetbalwereld. Deze unieke gebeurtenis haalde dan ook de koppen van de buitenlandse sportverslaggeving.

Er gebeurde een verwachte trainerswissel, en Ajax leek het licht gezien te hebben. Ze verlieten die laatste plaats na een inhaalwedstrijd tegen Volendam, die met 2-0 gewonnen werd. De volgende speeldag werd het vertrouwen helemaal hersteld door te winnen met 4-1 tegen Heerenveen. Op 2 keer een gelijkspel na, won Ajax alle wedstrijden die nog volgden.

Eentje zelfs met een overtuigende 5-0 zege tegen Vitesse. Het team dat bij het einde van het eerste competitiegedeelte op de laatste plaats staat. Ajax ging de winterstop in met een ondertussen mooie en vooral onverwachte vijfde plaats.

De kandidaten voor Europees voetbal

Zoals geweten zijn de nummers 1 tot en met vier zeker van Europees voetbal. Op dit moment zijn dat in aflopende lijn PSV, Feyenoord, Twente en AZ. Plaats 5 tot en met 8 strijden nog in de play-offs. Dat zijn, weer in volgorde, Ajax, GA Eagles, Sparta Rotterdam en NEC.

Het wordt voor Ajax dus nog een zware dobber om Europees te kunnen spelen. Ze staan op de vijfde plaats, maar er is nog steeds een kloof van 8 punten met AZ, de nummer 4 bij de winterstop. En al hebben de Amsterdammers duidelijk hun tweede adem gevonden, 8 punten in halen op een andere topper in de competitie is geen sinecure.

De kampioen lijkt nu al vast te staan. Het zou mooi zijn als PSV dan ook nog het record met aaneensluitende overwinningen zou kunnen verbreken. Voor het vijfde Europees ticket zal nog fel gestreden worden. Het tweede deel van de competitie belooft heel wat spanning en voetbalplezier.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie