Luister
muziek
10 januari 2024 - 22:53
Deel dit artikel:

Café De Gouden Leeuw in Valkenswaard gaat sluiten

Café De Gouden Leeuw aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard draait de tapkraan over vier maanden definitief dicht. Uitbater Ruud Claassens zal de contacten met zijn klanten gaan missen. Hijzelf is op deze plek geboren en inmiddels halfweg de 60 jaar ziet hij zich nu genoodzaakt om vanwege gezondheidsredenen de lichten definitief te doven.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Een bruin café is ouderwets ingericht, met weinig verlichting. In het interieur zit veel donkerbruin hout. Een bruin café staat bekend als een stamkroeg waar je een goedkoop biertje kunt krijgen en mensen van allerlei achtergronden tegenkomt. Er zijn meestal geen moderne snufjes. De Gouden Leeuw staat op de hoek van Eindhovenseweg 109 en de Haagstraat. Kastelein is Ruud Claassens die - zoals hij zelf zegt - nog in ‘het oude café’ geboren is, van vóór 1960.

Het huidige etablissement heeft inderdaad een schaarse verlichting, de kleur donkerbruin overheerst en het koffiezetapparaat bijvoorbeeld is een eenvoudige machine. Een zwaar ouderwets kleed ligt op de enige groepstafel. Het biljart neemt bijna de helft van de ruimte in en enkele statafels staan bij het raam. Buiten ronken de graafmachines vanwege renovatie van de Eindhovenseweg, binnen klinkt rustige muziek en Ruud staat achter de (donkerbruine) toog.

Honderd jaar café

Als je hem vraagt naar de geschiedenis van De Gouden Leeuw, begint hij in 1923, het jaar waarin bij de Kamer van Koophandel een drankvergunning wordt aangevraagd. Terwijl hij koffie maakt, zegt hij: “Het oorspronkelijke café was zó slecht gebouwd dat je het met de hand kon slopen, volgens een medewerker van slopersbedrijf van toen.” Hij lacht er om en zegt nog ergens papieren te hebben van het kadaster en van de KvK uit 1923. “Ik meen dat Jan van den Broek de aanvrager was.”

Vijftien jaar later neemt de opa van Ruud, Dries van den Eijnden, het café over. Dries was toen naast tapper in Dommelen ook nog schrijnwerker en reparateur van fietsen en biljarttafels. “Eigenlijk een manusje-van-alles.” In 1953 trouwt de vader van Ruud met dochter Lucia van den Eijnden en gaat De Gouden Leeuw over op haar. Ruud denkt dat de naam 'De Gouden Leeuw' al dateert van het prille begin in 1923 of 1924. “Ik nam de zaak samen met mijn vader over in 1986.”

Wonen boven De Gouden Leeuw

De uitbaters wonen steeds boven de zaak. Daar bevinden zich na de grote renovatie zes slaapkamers: één voor Ruuds ouders en één voor zijn oma. Ruud: “Mijn broer en ik hadden elk een kamer en we hadden ook nog twee kamers voor een logement.” Op dit moment wonen Ruud en zijn partner Marga nog boven De Gouden Leeuw en zullen ze binnenkort verhuizen, want de brouwerij is de verhuurder van het pand, uit naam van een investeringsmaatschappij. Wat er na 1 mei 2024 met het café zal gaan gebeuren, is voor Ruud de grote vraag.

Bieren op de tap

En natuurlijk gaat het ook over bieren. Op de tap zit Victoria, bokbier, Jupiler, Hertog Jan en Dommelsch. “Toen opa hier kwam, tapte hij waarschijnlijk geen Dommelsch, maar misschien bier van brouwerij De Zwaan op de Markt in Valkenswaard. Ik heb wat archiefonderzoek gedaan over de periode vanaf 1938 en zie dan plots geen leveringen meer aan ons opa. Geen idee waarom.”

Dan gaat het over de overname van Dommelsch door Stella Artois en later door AB InBev. “Ik heb de waarheid niet in pacht, maar Stella is een heel goed glas bier. Jupiler werd vooral een succes door de flesjes van 25 centileter in plaats van 30 of 33 centileter.” De waard legt uit dat de laatste tien jaar speciaalbieren erg in opkomst zijn gekomen, vaak ook afkomstig van kleinere brouwerijen. “Maar we zijn een Dommelschcafé met twee tanks van elk 500 liter.” Zelf drinkt Ruud vaak Jupiler dat hij verdunt met Spa.

Uitstraling van bruin café behouden

Heel snel loopt partner Marga achter de toog langs. “Ik heb het druk, ik ga klussen”, zegt ze en gaat schilderen in hun nieuwe woning. Grote klussen in het café vonden voor het laatst plaats in 1996. Er komt een nieuwe gevel, ander plafond en nieuwe gordijnen. Ruud: “Maar we wilden dat het de gasten nauwelijks opviel. We wilden dezelfde uitstraling van weleer behouden.”

Dan komt de eerste gast van deze middag binnen, hangt zijn jas op de kapstok en gaat even aan de toog zitten. “Doe me maar een Juupke.” en even later neemt hij plaats voor de gokkast. Een tweede bezoeker wil graag Jupiler Blue en gaat aan de stamtafel zitten. Uit de luidsprekers klinkt Fire van Pointer Sisters.

Leven na 1 mei 2024

Wat zul je missen na 1 mei? Ruud: “De contacten met de klanten. De gezelligheid.” Je proeft de typische sfeer als er nog enkele stamgasten binnenkomen. Ze bestellen een pilsje en even later zijn drie heren bezig met ‘bonaken’, bij uitstek een cafékaartspel.
Hoe kastelein Ruud samen met Marga de vrije tijd zal gaan invullen, is voor hem nog een grote vraag. “Ik lees graag en zie graag films. Maar ik ben nu nog bezig met het goed afronden van de zaak, dat vind ik net zo belangrijk.”

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie