Luister
muziek
02 Juli 2024 15:21
Deel dit artikel:

Eerste beiaardconcert sinds lange tijd in Valkenswaard

Zondag 7 juli zal voor het eerst sinds lange tijd weer een beiaardconcert plaatsvinden vanuit de toren van de Nicolaaskerk in Valkenswaard. Beiaardier is Tommy van Doorn. Luisteraars zijn welkom in de tuin van de pastorie aan de Markt.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
Advertentie

Het eerste beiaardconcert vond plaats op 1 november 1959. Sindsdien zijn op het Valkenswaardse carillon diverse concerten gegeven, soms door de eigen vaste beiaardiers zoals Bertus Oomen, soms door gastbeiaardiers. De afgelopen decennia zijn er geen concerten georganiseerd. Met de komst van Tommy van Doorn wordt deze aloude traditie nieuw leven ingeblazen op 7 juli om 15.00 uur met het eerste van twee muziekconcerten vanuit de kerktoren.

Belangstellenden die extra willen genieten van de klanken van de 51 klokken in de Nicolaastoren, kunnen een plekje krijgen in de tuin tussen de pastorie en de kerk. Voor deze gelegenheid zullen daarvoor vanaf 14.30 uur de poorten open zijn en staan in de tuin stoelen opgesteld. Er zal een kopje koffie of thee beschikbaar zijn. De toegang is gratis. Na afloop staat er een mandje bij de uitgang voor een vrijwillige bijdrage vanwege gemaakte kosten. Voordat het beiaardspel aanvangt, zal Tommy van Doorn zich om 14.45 uur in de tuin kort voorstellen en iets vertellen over het programma.

Summer time en Tour de France

Het concert omvat twee thema’s van melodieën, genaamd Summer time, met zomerse evergreens, vanwege het begin van de zomervakantie, en vanwege de Tour de France; de befaamde wielerronde in Frankrijk. Voor de aanwezigen ligt in de tuin een programma gereed met informatie over de zeven zomerse stukken, de zeven melodieën met een relatie tot de Tour de France, en over de toegift met een stuk van de Beach Boys en één van Louis Amstrong.

Na afloop kan in de tuin een babbeltje gemaakt worden met de beiaardier en is er gelegenheid om de toren te beklimmen met honderd treden. Je kunt dan het immense muziekinstrument bewonderen. Ook dan staat er een mandje gereed voor een vrijwillige bijdrage.

Tommy van Doorn

Tommy (1990) is actief als beiaardier, organist, harmoniumspeler en musicoloog. Hij is de vaste bespeler van de beiaarden van Valkenswaard, Boxtel, Geldrop, Schijndel, Son en Waalre. Ook is hij hoofdorganist van de Sint-Petrusbasiliek in Boxtel, waar hij vaste bespeler is van het monumentale Smitsorgel uit 1842. Hij werkt als hoofdvakdocent beiaard aan de HKU Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort (onderdeel van het Utrechts Conservatorium) en als orgeldocent bij Kunstkwartier Helmond.

Hij studeerde hoofdvak orgel en bijvak piano aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hier verdiepte hij zich bovendien in het bespelen van het Franse drukwindharmonium. In 2020 behaalde hij zowel zijn masterdiploma beiaard aan de HKU Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort als zijn masterdiploma muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht.

In 2018 was hij prijswinnaar op het internationale beiaardconcours NKV 100 in Zwolle en Kampen. Op orgel begeleidde hij onder meer uitvoeringen van de Requiems van Fauré en Duruflé; als beiaardier werkte hij in 2021 mee aan wekelijkse radio-uitzendingen op NPO Radio 3FM. Zie ook tommyvandoorn.com.

Samen met amateur-beiaardier Evert Meijs ligt het in de bedoeling om een beiaardwerkgroep in het leven te roepen, die later zou kunnen uitgroeien tot een stichting, met als doel het promoten van de Valkenswaardse beiaard. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd contact op te nemen met de beiaardiers via carillonvalkenswaard@gmail.com Ook kunt u te allen tijde bij de heren terecht voor meer informatie over de beiaard. Het volgende beiaardconcert is op zondag 4 augustus om 15 uur. Beiaardier Tommy van Doorn speelt dan samen met blokfluitiste Evelien Wolting.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie