Nu de spreidingswet is aangenomen, moeten gemeenten aan tafel om de opvang van asielzoekers te verdelen. Elke provincie krijgt van staatssecretaris Eric van der Burg te horen hoeveel opvangplaatsen er geregeld moeten worden. De opdracht voor Brabant, waar tot nu toe relatief weinig opvang is, wordt een hele kluif.
Brabant hoort namelijk bij de provincies die nog (lang) niet genoeg asielzoekers opvangen, samen met Noord- en Zuid-Holland. De komende maanden moeten Brabantse gemeenten samen op zoek naar 14.689 plaatsen. Landelijk gaat het om 96.000 plekken.
Hoe werkt de spreidingswet ook alweer?
Ook heeft de staatssecretaris iedere gemeente een richtgetal gegeven voor hoeveel opvangplaatsen er moeten komen.
Hoeveel asielzoekers een gemeente op moet vangen, hangt af van een tweetal factoren. Namelijk: hoeveel inwoners telt de gemeente en hoe rijk zijn de inwoners. Hier geldt: hoe meer inwoners en hoe rijker, hoe meer mensen er opgevangen moeten worden.
Er wordt met nadruk gesproken van een richtgetal, omdat gemeenten onderling de provinciale opgave moeten verdelen. Zo kan een gemeente voorstellen om zogeheten 'bijzonderdere opvangplaatsen' (bijvoorbeeld voor alleenstaande minderjarigen) te regelen. Andere gemeenten nemen in ruil daarvoor dan reguliere opvang over. Eventuele bestaande plaatsen, zoals het azc in Budel, tellen mee. Dat houdt in, dat de gemeente Cranendonck nu 125 opvangplaatsen moet realiseren. Gemeente Valkenswaard heeft de taak er 176 te realiseren. Een volledig overzicht van alle gemeenten, vind je hier.
De komende maanden moet dus druk gezocht en overlegd worden, als de Brabantse gemeenten het niet op dwang willen laten aankomen.
Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android