Luister
muziek
30 Oktober 2024 15:43
Deel dit artikel:

Schade voor kopers bij project Wilde Wingerd na vertraging en onenigheid bij gemeente en ontwikkelaar

Het nieuwbouwproject De Graver, dat onderdeel uitmaakt van de gebiedsontwikkeling van De Wilde Wingerd in Valkenswaard, kampt met vertragingen en communicatieproblemen. De kopers die al geruime tijd wachten op hun nieuwe woning zijn de onzekerheid en extra kosten inmiddels zat. De geschillen tussen de gemeente Valkenswaard en ontwikkelaar Bureau Aard over de oorzaak van de vertragingen maken de situatie nog complexer, met beide partijen die naar elkaar wijzen voor de ontstane problemen.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - Bureau Aard
Advertentie

Het project begon hoopvol, maar liep vast in bureaucratische procedures. De gemeente Valkenswaard wijst erop dat de lange vergunningstermijnen onder meer te wijten zijn aan de Wet Bibob, een procedure die fraude en criminele invloeden binnen bouwprojecten tegengaat. Deze procedure vraagt om gedegen onderzoek en vergde in dit geval tijd, volgens de gemeente een noodzakelijke stap om de integriteit van het project te waarborgen. “Er is geen sprake van nalatigheid of onnodige bureaucratie; vergunningsprocedures kosten nu eenmaal tijd,” stelt de gemeente.

Bureau Aard is het daar echter niet mee eens. De ontwikkelaar claimt dat de gemeente de procedure onnodig lang heeft stil laten liggen en de communicatie daarbij naliet. Volgens Bureau Aard werd pas op 5 juni 2024 advies ingewonnen bij het Landelijk Bureau Bibob (LBB), terwijl dit volgens hen veel eerder had moeten gebeuren. Bureau Aard beschuldigt de gemeente ervan de prioriteit van het project niet voldoende te hebben ingezien, ondanks hun herhaalde verzoeken om spoedige actie.

Verhalen van gedupeerde kopers

Meerdere kopers meldden zich bij Valkenswaard24 met hun verhaal. Zij geven aan dat ze al vanaf het begin tegen obstakels aanlopen. Eén van hen zegt: "De makelaar verzekerde ons dat de omgevingsvergunning er ‘binnenkort’ zou zijn, maar ik hoorde pas maanden later dat de gemeente een extern bureau had ingeschakeld voor extra onderzoek." Deze vertragingen veroorzaakten verwarring en onzekerheid bij de kopers, van wie velen al financiële verplichtingen waren aangegaan. Een ander verhaalt: “Ik tekende de koopovereenkomst in maart, maar pas veel later hoorde ik dat er problemen waren met de vergunning. Hierdoor moest ik mijn hypotheek annuleren, wat me 750 euro heeft gekost.”

LEES OOK: Groot bord met 'Onze grond' in Valkenswaard als 'statement tegen gemeente'

De vertragingen hebben ook geleid tot aanzienlijke financiële en emotionele lasten, vertellen kopers. Eén van hen moest tijdelijk andere woonruimte zoeken nadat zijn koopovereenkomst werd ontbonden. "Ik had mijn woning al verkocht en nu sta ik letterlijk op straat. Dit zorgt ook voor emotionele schade", vertelt zij verbitterd. Voor jonge starters, zoals een andere gedupeerde koper, is de situatie extra moeilijk: "Het appartement waarvoor ik een koopcontract tekende, zal door de stijgende bouwkosten straks naar schatting 6,18 procent duurder worden. Ik moet nu 17.000 euro extra ophoesten.”

‘Procedure verliep volgens de regels’

De gemeente Valkenswaard heeft in antwoord op de kritiek aangegeven dat het vergunningentraject, inclusief de Bibob-procedure, volgens de standaardregels is verlopen. En dat er steeds met ontwikkelaar Bureau Aard is gecommuniceerd, die vervolgens weer naar de kopers zou moeten communiceren. Volgens hen is Bureau Aard is er niet steeds met hen gecommuniceerd. “Er is juist sprake van een gebrek aan communicatie”, zo klinkt het welles-nietesspel.

Bureau Aard blijft echter vasthouden aan hun standpunt dat de gemeente traag heeft gehandeld en hun eigen verantwoordelijkheden onvoldoende heeft uitgevoerd. De ontwikkelaar wijst onder meer op de burgemeester, die volgens hen een cruciale overeenkomst in augustus 2024 ongetekend liet, wat opnieuw leidde tot vertraging in de vergunningsprocedure. “De gemeente Valkenswaard is meermaals door ons gewaarschuwd en gewezen op de financiële belangen van de kopers. De gemeente is gewaarschuwd voor een mogelijke ontbinding. De gemeente Valkenswaard heeft daar niet op gereageerd, heeft geen oog gehad voor de voortgang van het project en de belangen van de kopers”, aldus Bureau Aard.

‘Onnodige bureaucratische handelingen’

Bureau Aard uit niet alleen kritiek op de gemeente over de Bibob-procedure, maar ook over de inzet van het LBB. Volgens hen had de gemeente deze stap eerder kunnen ondernemen en was het inschakelen van externe partijen niet altijd noodzakelijk. Dit heeft, volgens de ontwikkelaar, het project alleen maar verder vertraagd. De gemeente geeft aan dat de tussenkomst van het LBB in sommige gevallen verplicht is om volledige integriteit van het project te waarborgen en dat zij daarbij geen keuze hadden.

Gemeente Valkenswaard: “Wij vinden het meer dan vervelend dat de kopers in deze situatie terecht zijn gekomen. Een ontwikkelaar kiest er - logischerwijs - voor om in een zo vroeg mogelijk stadium zekerheden te verkrijgen. Anders gezegd: hij sluit zo vroeg mogelijk koopovereenkomsten, al voordat hij over de benodigde vergunningen beschikt. Om risico’s in te dekken wordt in de overeenkomst - ook dat is gebruikelijk - een voorwaarde opgenomen dat in geval de benodigde vergunningen niet voor een bepaalde datum worden verkregen, de overeenkomst kan worden ontbonden. Dat is in dit geval gebeurd.”

Onzekere toekomst

Voor de betrokken kopers blijft de onzekerheid voortduren. Wat ooit een droomwoning in Valkenswaard moest worden, is nu voor velen een bron van frustratie en zorgen geworden. "Als er nou duidelijke verwachtingen waren, dan hadden we hier misschien nog iets van begrepen. Maar het blijft gissen en wij draaien op voor de kosten”, besluit een van de gedupeerde kopers.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie