Luister
muziek
8 oktober 2020 - 06:19
Deel dit artikel:

Adrie Verschuren: ‘Ik snap dat mensen van me kunnen schrikken’

Valkenswaardenaar Adrie Verschuren (66) is een markant persoon. Enerzijds vanwege zijn visie op het leven, anderzijds door zijn uiterlijk. Zijn hoofd, hals en armen zijn volledig bedekt met tatoeages. Behoedzaam wandelt hij door het dorp en zegt: “Kom gerust eens langs.” Zo gezegd, zo gedaan.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Adrie laat niet iedereen zomaar binnen op de bovenste verdieping van de flat. Pas als hij zeker weet wie er beneden aan de deur staat, klinkt een gezoem en gaat de deur open. Een Mariabeeld, enkele prachtige vazen, beeldjes, een porseleinen hond, kleurige schenkkannen, een handgeschilderde Mexicaanse kom en een houten beeld uit Afrika sieren de woning. Alles ziet er piekfijn uit, stofvrij, maar wel bijzonder.

“Nederland is een multicultureel land en dat is ook mijn levensopvatting. Daarom heb ik mijn woning multicultureel ingericht”, vertelt de Valkenswaardenaar, die al zijn hele leven in het dorp woont. Zijn familie woont sinds 1652 in Valkenswaard, volgens een uitgepluisde stamboom. Het gesprek wordt aanvankelijk beheerst door het feit dat Adrie in 2018 ten onrechte in de handboeien wordt geslagen voor een ondervraging, in verband met een vermeende bedreiging van een familielid. Gelukkig wordt hij uiteindelijk onschuldig verklaard en hij beloont de politie met een doos bonbons. Hij dient geen aanklacht in en ziet af van schadevergoeding. “Ik heb het Bijbelse begrip barmhartigheid toegepast.”

Zware mishandeling

In maart 2020 krijgt hij opnieuw te maken met geweld. In Eindhoven wordt hij van achteren aangevallen door vijf jongeren, waarschijnlijk in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Er is geen aanleiding voor de poging tot doodslag.
Adrie wordt tegen de grond geslagen en tegen zijn hoofd geschopt. Hij ligt bijna drie weken in het ziekenhuis en blijkt een schedelbasisfractuur te hebben. “Een extreem geval van zinloos geweld, waarvan we de daders moeten vinden”, stelt de politie. “Ze mogen hier niet ongestraft mee weg komen.” Er wordt een dringend beroep gedaan op getuigen. Bekijk onderstaande video van Omroep Brabant voor meer informatie en bewakingsbeelden.

Theoloog

Terug naar nu, waar Adrie vertelt over zijn levensstijl. In een lantaarn in zijn woning staat een noveenkaars van Maria en op de slaapkamer staat een kruisbeeld. “Je ziet ook aan de inrichting van mijn huis dat ik een geloofsovertuiging heb. In elk vertrek kom je Maria tegen, tot in de keuken en op de zolder toe.” Meermalen ontmoet hij een theoloog die verbonden is aan de katholieke Catharinakerk in Eindhoven en spreekt met hem over zijn levensvisie waarin geen alcohol en drugs passen.

Tatoeages als modetrend

Natuurlijk gaat het gesprek ook over de tatoeages van Adrie. “Ik kan me goed voorstellen dat mensen, toeristen of vreemden schrikken zoals ik eruitzie, als ze me niet kennen. Maar het is natuurlijk een kwestie van hoe je over komt.”
De Valkenswaardenaar weet dat tatoeages op dit moment modetrend zijn. “Het aantal tatoeages dat ik heb, komt zelden voor. Maar ik heb het voor mezelf gedaan. Ik vind het zelf gewoon mooi. Ik heb me niet laten tatoeëren om dit te gebruiken naar anderen toe.”

De eerste tatoeage wordt zo’n vijftig jaar geleden gezet. Hij realiseert zich dat er mensen zijn die anderen met hun tattoo willen imponeren of angst willen aanjagen. Maar dat is bij hem zeker niet het geval.

Kruisjes, sterretjes en pistolen

Tenslotte vertelt Adrie over de symboliek van een aantal tatoeages. “De drie kruisjes op mijn bovenlip verbeelden Jezus aan het kruis op de Calvarieberg, met de goede en de slechte moordenaar naast hem. Met de twee sterretjes daartussen worden Maria en Maria Magdalena bedoeld die de laatste minuten van Jezus’ leven bij ‘m waren.” De spinnenwebben op zijn neus en oren verbeelden volgens hem het raadsel van het leven. Op de zijkanten van zijn hoofd zijn vuurwapens aangebracht. Adrie: “We leven in een maatschappij waar altijd wapens zijn geweest, want het goed en het kwaad is altijd aanwezig geweest. Hoe moeten goede mensen zich verdedigen als er een overmacht van slechte mensen is die de goede mensen wil vernietigen door oorlog? Dat gaat niet met blote handen.”

Adrie heeft een zacht karakter, zo blijkt uit de ontmoeting met Valkenswaard24. Hij vertelt op boeiende wijze over zijn mens- en wereldbeeld. Op termijn wil hij graag vrijwilligerswerk gaan doen binnen de gemeente. Het is goed om zo iemand met een opmerkelijk uiterlijk beter te leren kennen.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie