Luister
muziek
24 juni 2021 - 06:05
Deel dit artikel:

Gouden bruidspaar Van Maurik: ‘We maken er elke dag een feestje van’

Ans en Hans van Maurik zijn 24 juni 1971 getrouwd in Utrecht en vieren zaterdag op bescheiden wijze hun gouden bruiloft. Het echtpaar ‘valt’ voor De Malpie en verruilt om die reden Nieuwegein voor de Pater Aartslaan in Borkel en Schaft. “We willen hier nooit meer weg”, zo luidt het.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Hans (71) wordt geboren in Jutphaas en Ans (70) in Utrecht. Het klinkt erg Valkenswaards als ze vertellen dat ze elkaar voor het eerst ontmoeten in een danszaal. Ans: “We leerden elkaar kennen in danszaal De Rijk aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Daar kwam vaak een orkestje of een zangeres. De week erop kwamen we elkaar daar weer tegen en vonken en vlinders begonnen te leven!” De twee trouwen uiteindelijk in ’71 voor de wet en in april 1973 wordt het kerkelijk huwelijk gesloten in de St.-Gerturdiskerk in Utrecht. Hans volgt een technische opleiding en belandt in een bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervoer van gevaarlijke stoffen. Uiteindelijk start hij een eigen bv om adviezen te geven in de BedrijfsHulpVerlening. Vol trots vertelt hij over spectaculaire ontruimingen die hij op touw heeft gezet en de vele kilometers die hij daarvoor aflegt in ons land.

Ans brengt een glaasje water en vertelt dat ze aanvankelijk wordt opgeleid voor de bejaardenzorg, maar dat reuma helaas roet in het eten gooit. Ze werkt enkele jaren bij PTT-post en gaat poetsen, naast haar werk in het gezin. Er wordt in 1978 een zoon geboren, die inmiddels getrouwd is en in Best woont. De twee kleinzoons zijn inmiddels zestien en dertien jaar. “Het is zo leuk dat ze nu echt op bezoek komen als ze naar Borkel komen. Ze blijven echt logeren.” Mooi om nog enkele sporen van het Utrechts dialect terug te horen bij Ans, zoals Utreg in plaats van Utrecht.

Wandelen
Als je door het raam van hun appartement op de verdieping naar buiten kijkt, is het net een schilderij. Geen wonder dat er geen vitrage hangt, want het is werkelijk een plaatje. Alles is groen. Een weiland, een pad, en bomen. “Moet je ’s morgens vroeg eens kijken”, zegt Hans. “Dan hangt de dauw hier als een deken overheen. Schittterend.” Op de vensterbank staat een indrukwekkende kijker waarmee het bruidspaar sinds 2018 de natuur van Borkel en Schaft afschuimt. “Al vanaf onze verloving zijn we dol op wandelen, en het liefst in de natuur.” Op de vraag of ze elke insect en elke struik kennen, zegt de gastheer dat het hen hoofdzakelijk gaat om het zien van de schitterende natuur in de regio Valkenswaard en het genieten daarvan. “We maken er elke dag een feestje van.”

Wethouder op bezoek
De stap van het gouden bruidspaar van de drukte naar de rust hebben ze weloverwogen gezet en ze hebben er nog geen minuut spijt van gehad. “Het is hier zo veel gemoedelijker”, zegt Ans, en ze somt enkele voorbeelden op van de Brabantse gemoedelijkheid. “Een boer die ons zomaar aanspreekt op de Peedijk en zegt dat we de volgende keer gewoon moeten komen schuilen op stal als het weer regent. En de koster van de kerk die zomaar iets leuks komt brengen namens de Ouderenbond. Het is toch niet te geloven!” Het is volgens het paar niet voor te stellen dat in Utrecht een wethouder op bezoek komt vanwege je gouden bruiloft. Hans en Ans nemen regelmatig initiatief om goed te integreren, en met succes. “We hebben een fijn contact hier. Ik wou dat ik dit eerder geweten had”, aldus Hans en Ans vertelt over concerten van de fanfare waar ze graag naar gaan luisteren en het getuige zijn van carnaval.

Eigengebouwde tjalk
In de woonkeuken staat op de kast een fraaie modelboot van hout. “Die heeft Hans gemaakt in coronatijd.” Trots pakt hij de boot en legt uit dat alle plankjes met behulp van stoom zijn gebogen. Boven op het grote zeil staat de Nederlandse driekleur, en ook bij het roer wappert de nationale vlag. “Ik zal maar niet zeggen hoeveel uur ik eraan gewerkt heb”, zegt hij en wijst nog op enkele details van de tjalk. “Zie je dat de kleuren overeenkomen met de kleuren in de keuken?” Het Borkelse echtpaar houdt daarnaast van lezen, puzzelen en fietsen. Deze week gaat het gezin een lekker hapje eten in Vianen. “We blijven overnachten en maken er een heerlijk uitje van”, zo wordt het gesprek beëindigd.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie