Luister
muziek
12 Oktober 2023 06:02
Deel dit artikel:

Dit is Billy de Wit, de nieuwe kinderburgemeester van Valkenswaard: 'Ik ben dankbaar'

In de aula van basisschool De Smelen in Valkenswaard werd onder toeziend oog van de schooljeugd afscheid genomen van kinderburgemeester Jesse van Liemde. Vervolgens installeerde burgemeester Anton Ederveen de nieuwe kinderburgemeester: Billy de Wit.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

In de aula van De Smelen, aan de gelijknamige straat, stromen de leerlingen groep voor groep binnen in de aula. Muziek klinkt uit de luidsprekers en de microfoon wordt klaargelegd. De ouders van Billy arriveren en ook de grootouders zijn van de partij. Burgemeester Ederveen komt binnen, voorzien van de ambtsketen, net als Jesse van Liemde. De wethouders Mieke Theus en Rens Pijnenburg vertegenwoordigen de overige collega’s van B&W en de ambtenaar van de communicatieafdeling heeft bloemen en geschenken. Even over 11.00 uur neemt de 'grotemensenburgemeester' het woord.

“Goedemorgen, allemaal”, zegt Anton Ederveen. “Het is een heel bijzondere dag. Ik neem afscheid van een collega en krijg een nieuwe collega.” Hij herinnert de jeugd er aan dat de allereerste kinderburgemeester van Valkenswaard ook afkomstig was van De Smelen. “Vandaag gaan we de nieuwe burgemeester installeren.”

Er ontstaat spontaan een applaus voor de afscheid nemende Jesse, die het afgelopen jaar heel veel mooie dingen heeft mogen doen. Ederveen herinnert aan het auto-evenement op de Markt. “Zelfs gisteren was Jesse nog aan het werk”, en Jesse vertelt over een voetbalgoaltje in het Van Bestpark. “Ze hebben handtekeningen ingezameld en die bij Rens (Pijnenburg, red.) en mij gebracht.”

Passie en betrokkenheid

Als dank voor het werk ontvangt Jesse een speciale oorkonde van de gemeente Valkenswaard. De tweede attentie is een wandbord dat beschilderd is met enkele symbolen die bij het ambt behoren, zoals een schaar die een lintje doorknipt, een hoge hoed, een ambtsketen, sleutels, een oorkonde en een pen. Ook de wapens van de drie dorpskernen zijn weergegeven. Op de rand staat de tekst 'Jesse van Liemde Kinderburgemeester 2022-2023'. Achterop: 'Dank voor je passie en betrokkenheid en je pk’s'.

Vervolgens roept burgemeester Ederveen Billy naar voren, gekleed in het donkerblauw. Volgens de burgemeester had Billy in haar sollicitatiebrief allerlei plannen en ideeën neergeschreven. “Je stuurde een filmpje op. Jullie gaan de toekomst maken en jij gaat daar komend jaar een extra rol in spelen voor de kinderen van Valkenswaard, door er een nog mooier en beter dorp van te maken, samen met de wethouders. Mooi om te zien dat je er veel zin in hebt.” Hij memoreert de tachtigste bevrijdingsfeesten van volgend jaar en het Vogelverschrikkersfestival dat in aantocht is.

Dankbaar

Dan volgt het officiële moment, waarbij de burgemeester aan Billy vraagt om haar nieuwe taak zo goed mogelijk te vervullen. Billy: “Ik beloof namens alle kinderen in onze gemeente mijn rol op een goede en respectvolle manier te vervullen.” Er volgt een applaus uit de zaal met de yell: "Billy! Billy! Billy!"

Dan spreekt de nieuwe kinderburgemeester haar eerste speech uit. “Ik ben dankbaar dat ik de rol van Jesse mag overnemen. Ten tweede: ik stuurde inderdaad een filmpje in. Eerst gingen de opnames wat saai, maar toen ik mijn papiertje weglegde, ging het veel spontaner en lukte het meteen. Ik was meteen mijzelf en deed het op mijn manier. En kijk waar we nu zijn. Wat ik aan jullie wil meegeven is: als je 100 procent jezelf bent, kun je het meeste bereiken.”

Dan krijgen enkele leerlingen gelegenheid om vragen te stellen. Natuurlijk zijn die aandoenlijk, zoals: "Vind je het leuk om kinderburgemeester te zijn?" "Wat is één van je ideeën?" "Ga je alles goed doen?" "Wat hoop je het meest?" "Moet je iedere keer deze mooie kleren aan?" "Vind je het leuk om het werk van de grote burgemeester over te nemen?" "Was je verrast?"

Aan het einde van de ceremonie mag de nieuwe kinderburgemeester de felicitaties in ontvangst nemen van haar familie en die van de aanwezige wethouders. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie