Luister
muziek
17 januari 2024 - 15:20
Deel dit artikel:

H&G stuurt noodkreet aan koning: 'Help, bescherm onze leefomgeving en natuur'

Fractievoorzitter Stefanie van den Berg van H&G uit Valkenswaard heeft een brief aan koning Willem-Alexander gestuurd. "Help ons om onze leefomgeving en natuur te beschermen", roept ze daarin op.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
  • Beeld - RVD - Martijn Beekman
Advertentie

Het zit zo: de gemeente Pelt in België is voornemens om vergunningen af te geven voor het dagelijks lozen van duizenden kilo’s chloriden, sulfaten en het zeer giftige Thallium, dat via de Dommel de gemeente Valkenswaard binnenstroomt. Deze lozingen gebeuren door het bedrijf Nyrstar in de gemeente Pelt. Daar wil Van den Berg met H&G een stokje voor steken. Ze roept de koning op om hen te helpen.

Stefanie van den Berg schrijft in de brief: "Ik ben zéér bezorgd om het voornemen (...) om een vergunning af te geven voor het lozen van 14 ton chloriden en 8 ton sulfaten, samen met dat thallium, per dag in onze Dommel. Zoals u weet stroomt de Dommel van haar oorsprong in België vrijwel direct de grens over naar Nederland, waar de Dommel direct door een kwetsbaar natuurgebied stroomt; de Plateaux-Hageven, u bekend."

Kwetsbaar gebied

Het gaat om een Natura 2000-gebied, dus een onderdeel van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. "Er gelden hier dan ook terecht strenge milieueisen", schrijft Van den Berg. "Helaas blijken deze eisen een stuk soepeler te zijn in België. De flora en fauna in dit gebied staan nu al zwaar onder druk en is erg kwetsbaar. Wij geven hier in Nederland flink geld uit om dit Natura 2000-gebied zo goed mogelijk te beheren. Helaas is voor onze directe buurgemeente blijkbaar het economisch belang groter dan de belangen voor behoud en versterking van de natuur."

'We voelen ons machteloos'

Het is niet de eerste keer dat H&G van zich laat horen over de lozingen in de Dommel. Eerder deed de voltallige gemeenteraad van Valkenswaard dat al. "Dit is onaanvaardbaar", schrijven ze onder meer in een eerdere brief. Van den Berg richt zich nu tot koning Willem-Alexander: "We krijgen echter steeds te horen dat we geen juridische grond hebben en dat een dergelijke beslissing aan het bevoegd gezag in België is. Wij voelen ons machteloos en daarom vragen wij hierbij uw hulp als hoeder van ons waterbeheer. Kunt u alstublieft uw bijzondere internationale kanalen en connecties gebruiken om druk uit te oefenen om te stoppen met het 'legaal' ernstig vervuilen van ons oppervlaktewater. Een dergelijke vergunning kan toch echt niet meer in deze tijd?"

Reactie van de koning

De directeur van het Kabinet van de Koning heeft - op verzoek van de koning - laten weten de brief ontvangen te hebben. "In verband met de ministeriële verantwoordelijkheid is uw brief ter behandeling overgedragen aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat, die uw brief zal beantwoorden", is de reactie van de directeur.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie