Luister
muziek
2 september 2022 - 15:15
Deel dit artikel:

Sjef Tooten aan het woord over Agenda 22: 'Alle mensen tellen mee en doen er toe'

Met bovenstaande zin vat Sjef Tooten, van Senioren Belang Valkenswaard (SBV) en lid van de werkgroep Agenda 22, het interview samen. Deze voormalig leraar en CDA-raadslid heeft echter meer te melden als het gaat om structurele verbetering van toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Valkenswaard24 sprak met hem daarover op een terras in het centrum, bij Brownies & Downies.

valkenswaard24
  / Bernice Dings
  • Beeld - Bernice Dings
Advertentie

De in ‘Kruikestad’ (Tilburg) geboren Sjef kwam in 1969 wonen en werken op de Lucasschool in Valkenswaard. Daar leerde hij ook zijn vrouw kennen, de Nijmeegse Emmy.

Sjefs veelzijdigheid en brede interesse zien we terug in zijn jarenlange betrokkenheid bij de heemkundekring, atletiekvereniging en als voormalig raadslid van het CDA in onze gemeente. “Al in 2005 stond in de nota een stuk over participatie en toegankelijkheid. Maar daar is lang niets mee gedaan. Toen de VN-resolutie erover kwam in de vorm van een handvest met 22 ‘regels’, werd ik getriggerd door het onderwerp en dacht: hé, daar moet ik bij zijn.”

Politiek geëngageerd

In die hoedanigheid nam Sjef uiteindelijk plaats in het bestuur van Senioren Belang Valkenswaard, werkgroep Seniorenmarkt en Politiek. Met die bril op loopt hij er regelmatig tegenaan dat Agenda 22 een ‘ondergeschoven kindje’ is of zelfs soms in het geheel niet in de raadsvergaderingen wordt meegenomen. “Ik maak me er hard voor dat toegankelijkheid voor iedereen altijd de aandacht heeft bij projecten die de gemeente ontwikkelt. Ook bij de nieuwe gemeenteraad de komende vier jaar”, voegt hij eraan toe. Samen met de medeleden van de werkgroepen en de nieuwe beleidsmedewerker van de gemeente Valkenswaard, Ellen van de Boogaart, hoopt hij dat het een vast agendapunt wordt.

Gastlessen in het onderwijs

Het belang en de reikwijdte van dat iedereen moet kunnen deelnemen aan de maatschappij wordt ook op scholen aan de orde gesteld door middel van gastlessen. Bewustwording is een belangrijk proces volgens hem. “De jeugd wordt met veel dingen geconfronteerd”, zegt Sjef begripvol. “Die hoofdjes gaan er van tollen, van de grote hoeveelheid informatie dat op ze af komt. Daarom benaderen we ze op proactieve manier, zodat ze inzien dat medemensen met niet alleen een handicap aan oren, ogen, armen en benen, maar ook met een hersenaandoening deelnemer van de maatschappij zijn."

Schouwen

De werkgroep gaat ook iedere drie jaar op onderzoek uit met een ‘schouwlijst’, om te kijken of voldaan wordt aan de richtlijnen van Agenda 22 in op bepaalde locaties. Bij voldoende positieve bevindingen, ook na eventuele aanpassingen, kan dat leiden tot het uitreiken van de toegankelijkheidssticker. Dit jaar zijn de medische en de paramedische beroepen aan bod. Denk daarbij aan dokterspraktijken en fysiotherapie-centra.

Alle punten van Agenda 22

Ben je benieuwd welke 22 punten op de agenda staan van deze VN-resolutie? Die vind je HIER.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie