Luister
muziek
02 Juli 2024 11:27
Deel dit artikel:

Vogelexcursie met IVN Valkenswaard: ‘Op zoek naar de nachtzwaluw’

Een opmerkelijke nachtbraker is de nachtzwaluw, die in de omgeving van de Groote Heide zijn leefomgeving vindt. Met IVN Valkenswaard-Waalre kun je op zoek naar deze bijzondere vogel.

valkenswaard24
  / / Redactie
Advertentie

De naam zegt het al: de nachtzwaluw is vooral ’s avonds en ’s nachts actief. Het vliegbeeld lijkt op de vlucht van torenvalk en zwaluw. Het typerende geluid komt niet alleen uit de keel, maar wordt ook door het klappen met de vleugels gemaakt.

Het gaat goed met de nachtzwaluw. In en rond de heidevelden en naaldbosranden van Valkenswaard, Leende en Soerendonk zijn in voorgaande jaren honderd broedparen geteld.

In vroeger eeuwen werd de nachtzwaluw ervan verdacht dat hij de geiten zou melken en waren de boeren niet blij met hem. Hij werd daarom in veel landen geitenmelker genoemd. Vanwege het ratelende geluid werd ook de naam ratelaar gebruikt.

De vogelwerkgroep van IVN Valkenswaard-Waalre organiseert een avondwandeling op zoek naar deze bijzondere vogel op vrijdagavond 5 juli. De wandeling begint om 21.30 uur en duurt maximaal twee uur. Deelname is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Het startpunt is de parkeerplaats aan de Valkenswaardseweg (afslag Leenderbos), 5595 XR in Leende.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie