Luister
muziek
17 November 2023 08:03
Deel dit artikel:

75 jaar seniorenvereniging PVGE, dus komt er een open dag: ‘Voor iedere 50-plusser’

De afdeling Aalst-Waalre en Valkenswaard van Seniorenvereniging PVGE presenteert zich met een open dag. Deze vindt plaats in het kader van 75-jarig bestaan van de overkoepelende PVGE-organisatie.

valkenswaard24
  / / Redactie
  • Beeld - Google Streetview
Advertentie

De open dag wordt gehouden op zaterdag 25 november in Het Klooster aan de Hoogstraat in Waalre.

Voor de viering van het diamanten jubileum van de koepelorganisatie PVGE (Philips Vereniging voor Gepensioneerden Eindhoven) heeft de afdeling Aalst-Waalre en Valkenswaard gekozen voor een nadere kennismaking met datgene waarvoor de lokale organisatie staat. Het uitgangspunt voor de vereniging zijn de steekwoorden ‘Prettig, Verrassend, Gezellig, Enerverend’.

Een presentatie van de sportieve en culturele activiteiten staat tijdens die ontmoeting centraal. Met als extraatje een expositie van kunstwerken van een dertigtal PVGE-leden. Mede-organisator Ton Kivits: “De lokale verenigingen vormen samen het hart van de koepel PVGE. Daarbinnen bruist het van activiteiten en kunnen mensen op allerlei manieren elkaar ontmoeten.”

Bewegen in ontspannen sfeer

Het belang van bewegen en gezelligheid zijn de uitgangspunten bij de PVGE-fietsclub. Tussen april en oktober actief op de regionale fietspaden over een afstand van 40 tot 50 kilometer. In diezelfde periode spelen de tennisliefhebbers elke woensdag hun partijtjes op de banen in de Genneper Parken in Eindhoven.

De biljarters stoten elke week hun balletje bij La Carambole in Veldhoven met steevast één keer per jaar een bekerwedstrijd. De jeu de boulers spelen elke dinsdagmiddag hun wedstrijden bij ontmoetingscentrum De Pracht in Aalst.

Voor het opkrikken van de conditie gaan de nordic walkers op woensdag of vrijdag op pad voor een tocht van 4 tot 6 kilometer. De wandelliefhebbers kunnen acht keer per jaar hun hartje ophalen. Met routes variërend van 5,5 tot 11 kilometer. Deze vinden ook plaats buiten de regio.

Cultuur snuiven

Een speciale reiscommissie zorgt steeds voor bijzondere ervaringen middels middaguitstapjes, dagreizen en af en toe ook meerdaagse (bus)reizen.

Voor de liefhebbers van kunst en cultuur staan inspirerende activiteiten op de agenda. Variërend van een stadswandeling en een bezoek aan een museum of tentoonstelling tot het bijwonen van een opera, concert of musical. De leesliefhebbers zitten periodiek bij elkaar om samen een aantrekkelijk boek te becommentariëren. En elke twee weken verzamelt de handwerkclub zich in De Pracht. Met aandacht voor elkaars brei-, borduur- of haakwerk.

De ontmoeting centraal

Bij enkele activiteiten staat vooral de ontmoeting voorop. Zoals maandelijks een koffie-/borreluurtje op de derde vrijdag van de maand, altijd bij Bosherberg Harba Lorifa in Valkenswaard. En op de laatste zondagmiddag van de maand ook daar het koffiedrinken. Dit wordt voorafgegaan door een wandeling van enkele kilometers.

Leden exposeren

Tegelijk met de presentatie van de vaste ledenactiviteiten is er in Het Klooster ook een tentoonstelling van een dertigtal leden van de PVGE-AWV. Een overzicht van hun eigen, creatieve werken. De expositie biedt een ruime variatie van beeldende kunst. Te bewonderen zijn onder meer schilderijen, keramiek, fotografie, houtsnijwerk en patchwork.

Federatie van zeven verenigingen

De PVGE staat in oorsprong voor ‘Philips Vereniging voor Gepensioneerden Eindhoven’. In 1948 opgericht voor Philips-werknemers. Inmiddels ook toegankelijk voor mensen zonder een Philips-verleden en een federatie van zeven plaatselijke verenigingen in de regio Eindhoven. Met als gezamenlijk motto: ‘Samen actief zijn op het gebied van hobby, sport, ontmoeten, reizen, kunst en cultuur.’

Deze lokale organisaties hebben allemaal een eigen bestuur, ondersteund door de federatie, de PVGE Koepel. Het bestuur daarvan wordt gevormd door de lokale voorzitters.

Aalst-Waalre en Valkenswaard

De afdeling Aalst-Waalre en Valkenswaard is opgericht in 1984 en staat open voor alle lokale 50-plussers. Momenteel met ongeveer duizend leden. Naast mogelijkheden tot ontspanning wordt er ook samengewerkt met verschillende groeperingen die actief zijn op het terrein van ouderenwelzijn. Denk aan Senioren Raad Waalre(SRW) en het SeniorenBelang Valkenswaard(SBV). Ton Kivits, bestuurslid van de afdeling Aalst-Waalre en Valkenswaard, benadrukt de gezamenlijkheid: “PVGE betekent op de bres staan voor anderen, lichaam en geest fris houden, nieuwe mensen leren kennen, nieuwe uitdagingen aangaan, verborgen talenten ontwikkelen en samen van het leven genieten”.

De open dag van de PVGE-afdeling Aalst-Waalre en Valkenswaard is op 25 november in Het Klooster aan de Hoogstraat 8 in Waalre. De ontmoeting begint 13.30 uur en loopt door tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
AdvertentieGa terug
Advertentie
Advertentie