Luister
muziek
19 Juni 2024 21:08
Deel dit artikel:

Opluchting over bodemonderzoek volkstuinen in Valkenswaard: 'Maar zorgen over lozingen zijn niet weg'

Wethouder Rens Pijnenburg zegt opgelucht te zijn over de uitkomst van het bodemonderzoek in Valkenswaard. De conclusie in dat onderzoek is dat er geen aanwijzingen zijn dat de kwaliteit van de grond negatief is beïnvloed door overstromingen van de Dommel.

valkenswaard24
  / Stijn van Mierlo
Advertentie

Pijnenburg meldt: "We hebben de resultaten ontvangen van het bodemonderzoek volkstuinen in Valkenswaard en het bijbehorende advies van de GGD. Als belangenbehartiger van allereerst onze inwoners en dus ook van onze volkstuinhouders in dit dossier, kunt u begrijpen dat de opluchting - ook voor mij persoonlijk - groot is. Ik ben blij dat er zonder belemmeringen gebruik kan worden gemaakt van de moestuinen. Met dit onderzoek hoop ik dat we de terecht ontstane vragen onder onze volkstuinhouders en inwoners hebben beantwoord."

Geen gezondheidsrisico's

Bureau Tritium heeft tussen 5 en 15 april op de locaties Narcislaan, Kornoeljelaan, Le Sage Ten Broekstraat en Minister Aalbersestraat bodemonderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van zware metalen. "Er zijn geen aanwijzingen dat de kwaliteit van de bovengrond ter plaatse van de onderzochte locaties negatief beïnvloed is door de overstromingen van De Dommel in de winter van 2023 en het voorjaar van 2024", staat in dat onderzoek. Er zijn dan ook geen gezondheidsrisico's voor mensen. "Op basis van het uitgevoerde onderzoek zijn er geen belemmeringen voor het gebruik van de locaties als moestuin."

GGD

De GGD heeft hun licht laten schijnen en een 'risicobeoordeling' toegepast. Ook zij concluderen dat er geen sprake is van humane gezondheidsrisico's. Daarnaast zijn er bij het gebruik van opgepompt grondwater voor het besproeien van gewassen zijn er geen risico's.

Invloed uitoefenen

Positieve uitkomsten van het onderzoek dus. Maar daarmee zijn de zorgen bij de gemeente Valkenswaard over de lozingen van Nyrstar en het effect op de waterkwaliteit en natuur niet weg. "We willen dat de lozingen op zijn minst voldoen aan de Nederlandse normen voor waterkwaliteit", stelt wethouder Pijnenburg. "Een schone en natuurrijke omgeving waar iedereen van kan genieten en in op kan groeien, is een groot goed en zou nooit op het spel mogen staan. Als gemeente doen we er daarom alles aan om invloed uit te oefenen, in de aanloop naar de nieuwe vergunning van Nyrstar. We blijven daarbij in gesprek met iedereen en trekken zoveel mogelijk samen op met provincie Noord-Brabant, waterschap De Dommel, Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) en andere gemeenten."

Vinger aan de pols houden

Met andere Dommelgemeenten pleit de gemeente Valkenswaard ervoor dat ze tijdig meegenomen worden in alle ontwikkelingen in dit dossier. "Een plek aan de onderhandelingstafel zit er misschien niet in, maar we zien bijvoorbeeld wel mogelijkheden in een rol vanuit de Omgevingsdienst Zuidoost Brabant (ODZOB) op het thema waterkwaliteit. In het belang van onze inwoners houden we vinger aan de pols", besluit Pijnenburg.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie