Luister
Live
2 december 2021 - 05:55
Deel dit artikel:

Er ligt volgens Sjannie Hulsman een parel op de stoep van Achel en De Groote Heide

“In de traditie ligt in de toekomst.” Onder dit motto vond op 21 november een programma plaats in de Achelse Kluis. Fraaie posters en een goed uitziende flyer zorgden voor de nodige voorinformatie. Ruim zeventig personen wisten de weg naar de abdij te vinden voor muziek, rondleidingen, lunch of diner. Organisatrice Sjannie Hulsman-Louwers kijkt terug en blikt vooruit.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs

“Het is goed gegaan, zondag, ik ben tevreden.” Hiermee is de toon gezet. Sjannie Hulsman is zeer te spreken over de kwaliteit van de muziek. De Schola Cantorum Achel; Bart Wuilmus, Jo Hermans en het mannenkoor Schola Gregoriana Cantabo lieten zich letterlijk van hun beste kant horen in de middag. Tijdens het avondconcert klonken de muzikale tonen van het gregoriaans koor Ex Corde onder begeleiding van Joost Vermeiren. De bijzondere dag werd afgesloten met muziek van het vijfstemmige dameskoor Wishful Singing onder orgelbegeleiding van Aart Bergwerff. Sjannie: “Deze bijzondere plek heeft aandacht en liefde nodig: er ligt een parel op de stoep, midden in onze regio De Groote Heide. Dat vinden ook de bezoekers, die vooral verspreid uit Nederland kwamen, een enkeling uit België en uit Duitsland. De Achelse Kluis kan een sterke trekpleister zijn voor diverse soorten concerten en andere evenementen en conferenties. “Maar dan moet er wel iets gebeuren.”, zo laat Sjannie weten.

Emotioneel verbonden met de site

“Als eerste en tevens basisdoelstelling hadden we zeventig betaalde gasten. Dat bleken er 72 te zijn. Door Corona zijn we zeker 16 gasten verloren, die besloten hadden niet te komen. Slechts een paar hebben geannuleerd. Met alle koren en musici erbij was er op De Kluis een gezelschap van zo’n honderd personen, ondanks coronatijd”, zegt Sjannie trots. “En de boekingssite is ruim duizend keer bekeken.” De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door De Achelse Kluis en de Stad Hamont-Achel en natuurlijk de tomeloze inzet van Sjannie Hulsman-Louwers zelf. Spaas Kaarsen heeft de kaarsen gesponsord en Wijndomein De Oude Hoeve de wijnen.

Door het succes van het evenement, dat aansluit bij de oorspronkelijke doelstellingen van de Cisterciënzer Abdij op de grens van Achel en Valkenswaard, is Sjannie bereid om de volgende stap te zetten. “Regio-ontwikkeling en toerisme zijn niet alleen mijn vak, maar ik ben ook emotioneel aan De Kluis verbonden. Ons pap was jarenlang lid van de Schola Cantorum Achel en de eerste dirigent pater Michaël Stümpel kwam regelmatig bij ons in Leende over de vloer.” Bovendien ziet Sjannie heel veel kansen om de abdij meer in de spotlights te zetten, maar zegt ze: “dan moeten we wel gezamenlijk vechten voor het behoud van de historische gebouwen van De Kluis.” Dit evenement kwam voort uit een werkgroep, die als doelstelling heeft ook buiten het hoogseizoen (lees: zomermaanden) toeristen naar hier te trekken. “Voor mij is het twaalf maanden seizoen”, merkt ze vakkundig op, want “we kunnen De Kluis nog veel meer laten herleven. “Zondag mochten we het met honderd man beleven, nu heeft onze regio de kans om ernaar toe te leven.”

Van Brabantse Dag tot kloostertuin

Tijdens het gesprek vergelijkt ze de regio De Groote Heide voortdurend met een parelsnoer. “De sterke punten van de wijde omgeving moeten als parels aaneen worden geregen. Een parelsnoer wordt kostbaarder naarmate er meer afzonderlijke parels aan hetzelfde koord worden geregen.” Vliegensvlug noemt ze verschillende briljanten op die zeer de moeite waard zijn om in de spotlights te zetten. Van de Brabantse Dag in Heeze tot de watermolen van De Malpie, en van een boerderijdorp als Leenderstrijp tot De Achelse Kluis en Den Doodendraad in Hamont-Achel.

Theaterstuk of gospelmiddag

Concrete plannen heeft Sjannie voldoende, en ze hoopt genoeg medestanders te krijgen om samen met de werkgroep een succes te maken van één of meer van de volgende activiteiten. “Er moet natuurlijk iemand in deze trekpleister willen investeren, want de mooiste en oudste gebouwen staan op inzakken, en met het opzetten van evenementen is de renovatie niet gedaan. Ontwikkeling kost nou eenmaal geld.”

Ze herinnert aan het geschiedkundige feit dat 19 april (1839) de datum is waarop de beide Limburgen van elkaar werden gescheiden. “Wat zou het mooi zijn om daarover een theaterstuk op te laten voeren en iedereen uit te nodigen, maar vooral ook scholen uit de regio, om te komen kijken naar een alternatieve geschiedenisles.” Ook speelt ze met de gedachte om een gospelkorenmiddag te organiseren in één van de geschikte ruimten van De Kluis.

'Zal iets moeten gebeuren'

“Wil men dat er mensen naar De Achelse Kluis blijven komen en blijven genieten, dan zal er iets moeten gebeuren. Goed voor de abdij en fantastisch voor de regio. Waarom gaan er wel bussen met Belgische toeristen naar de Benedictijner abdij in Melk (Oostenrijk) en niet naar Achel en omgeving? Lokaal en nationaal toerisme kan écht opgetild worden en goede banen creëren, maar je moet het wel willen en kunnen zien. Wel eens gedacht aan échte heidedagen voor grote bedrijven? De grote bedrijven uit de B-NL regio kunnen die toch nergens beter houden dan in en rondom De Kluis, letterlijk op de heide? De Groote Heide en de Achelse Kluis zijn twee basisingrediënten voor een goed toeristisch product die weinig PR nodig hebben in de regio: ze verkopen zichzelf. Maar niet lang meer, want het oude deel van de abdij is in zeer slechte toestand.” Tot slot pleit Sjannie Hulsman voor meer Belgische participatie uit de gemeente Hamont-Achel. Tijdens het geslaagde evenement op 21 november zijn helaas zeer weinig Belgen gekomen. Dat is echt jammer en een gemiste kans. “Ook in onze werkgroep zit niemand uit Hamont-Achel. Dat vind ik echt jammer.” De groep bestaat overwegend uit Nederlanders, en één Duitse dame, die allemaal in of rond Hamont-Achel wonen. 

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:

Reageren

Ga terug