Luister
muziek
27 Oktober 2023 06:01
Deel dit artikel:

Wauw! Kijk binnen bij de omgebouwde Antoniuskerk in Valkenswaard

De verbouwing van de Antoniuskerk aan de Eindhovenseweg in Valkenswaard gaat de allerlaatste fase in. Bouwhekken verdwijnen, bestrating wordt gerealiseerd en nog slechts enkele werkmannen lopen in en uit om de laatste puntjes op de i te zetten.

valkenswaard24
  / Evert Meijs
  • Beeld - Evert Meijs
Advertentie

Drie foto’s laten met grote stappen zien hoe binnen vier jaar het interieur van de kerk een metamorfose heeft ondergaan. De eerste foto dateert van 2019. De kerk is nog volledig ‘aangekleed’, al staan de stoelen bij elkaar. De banken zijn op dat moment al verdwenen. Er zijn nog zes glas-in-loodramen te zien. Boven de uitgang van de kerk, aan de oostkant, hangt een groot houten kruis.

De tweede foto van 2022 laat een gebouw zien dat helemaal leeg is gemaakt en volledig is gestript. Ook hier zijn gebrandschilderde ramen zichtbaar en links en rechts in de wand is nog een reliëf aanwezig. De verschillende bogen dragen het spitse dak.

Foto drie is van deze week en laat vanuit dezelfde gezichtshoek zien hoe de situatie uiteindelijk is geworden. Het hoge plafond wordt geaccentueerd door de zwarte spits staanders. Achterin, aan de oostkant, zijn drie gebrandschilderde ramen zichtbaar als tastbare herinnering aan weleer. Er zijn gelukkig nog zes ramen meer gered. Die zijn aan de tegenover liggende zijde aangebracht, aan de westkant. Ook het grote houten kruis heeft aan de zijde van de Eindhovenseweg weer een plek gekregen.

Vanwege de inpandige appartementen heeft het brede beeld van vroeger plaats moeten maken voor het smalle hoge beeld van nu.

Download de gratis app van Valkenswaard24 en mis niets → Apple | Android

Deel dit artikel:
Advertentie



Ga terug
Advertentie
Advertentie